1. Home
  2. Sajmovi
  3. Pariz 2018
  4. Peugeot prestaje sa investicijama u razvoj dizel agregata
Peugeot prestaje sa investicijama u razvoj dizel agregata
1

Peugeot prestaje sa investicijama u razvoj dizel agregata

336
1
Podelite sa prijateljima:

U narednim godinama, Peugeot, a i cela PSA grupa, fokusiraće se na elektrifikaciju. 

U razgovoru za australjiski CarAdvice, šefica budućih proizvoda u Peugeotu, Loren Blašard, izjavila je da je logičan potez okretanje ove marke ka elektrifikaciji, pogotovo kada se sagledaju sve veće posledice po automobile koji koriste dizel gorivo. Satanizacija ovog tipa goriva dovela je do veštačkog pada potražnje za takvim vozilima u Evropi, koja je tradicionalno najveće tržište dizel modela na svetu.

„Procenat naših automobila prodatih u Evropi koji koriste dizel kao pogonsko gorivo nekad je iznosio oko 50%, ove godine je manji od 36%, što je za nas alarmantan pad“, rekla je Blašard.

„Naravno, nastavićemo da nudimo dizel agregate, ali više nećemo ulagati u njih. Sledeća logična destinacija su plug-in hibridi i potpuno električni automobili.“

S druge strane, izvršni direktor Peugeota, Žan-Filip Imparato, nada se da će odluke o tome kakav agregat žele donositi sami kupci, a ne državna ili druga tela. „Na kraju, bitno je ono što kupac želi. Ne možete tek tako otpisati dizel. Laka komercijalna vozila moraju koristiti takvo gorivo, takođe, za nas je Afrika veoma bitno tržište, a tamo je dizel jako poželjan“, kazao je Imparato.

Osim toga, prvi čovek francuske marke dodao je da veruje da električni automobili treba da budu mali, gradski modeli, gde će se njihove vrline najbolje iskazati.

(336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nadam se da ipak neće biti onako kako glasi naslov, iako je činjenica da su savremeni turbo benzinci toliko dobri, da je realno za prosečnog vozača ( ne mislim pod time na „komercijalistu“ koji godišnje gazi 50-60 kkm ) sve teže naći neku praktičnu prednost dizela ( ako ona više i postoji ).
Svejedno, voleo bih da i u budućnosti ostane mogućnost izbora dizel i benzinskog motora.