1. Home
  2. Vesti
  3. BMW o autonomnoj vožnji i EV: Učićemo od Kineza
BMW o autonomnoj vožnji i EV: Učićemo od Kineza
0

BMW o autonomnoj vožnji i EV: Učićemo od Kineza

177
0
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da su proizvođači odmakli znatno dalje, u razvoju tehnologije autonomne vožnje, od nacionalnih zakonodavstava brojnih država u svetu. Klaus Frojlih, direktor odeljenja za razvoj u BMW grupi, se naravno slaže sa ovom konstatacijom.

„Autonomija i sva tehnologija koja će omogućiti primenu, razvija se znatno bržim tempom nego regulativa,“ rekao je on na Salonu automobila u Parizu, „Autonomija nivoa 3 biće potpuno funkcionalna do 2021. Mogu da garantujem da će do brzina kretanja vozila koje ne prevazilaze 130 km/h, čak i četvrti nivo autonomije biti realnost, do isteka pomenute godine.“

Sadašnji stepen razvoja tehnologije samovozećih automobila omogućava proizvođačima odlične pozicije za trenutak kada će zakonodavstvo uhvatiti korak sa razvojem tehničkih mogućnosti. Ipak, Frojlih ne očekuje da će se to dogoditi brzo u Evropi.

„Lično verujem da će po ovom pitanju Kina biti najbrža, a Evropa najsporija. Nivo 2 Plus, u Evropi na primer, nalaže da vozač mora svakih trideset sekundi da dodirne volan. To i nije neka autonomija,“ objašnjava Frojlih, „Nešto nemam vere da će političari dovoljno brzo reagovati kako bi se išlo u korak sa razvojem tehnologije.“

Možda vam isticanje liderstva Kine od strane Frojliha deluje pomalo čudno, ali brojni su proizvođači koji smatraju najmnogoljudniju državu na svetu, potencijalnim liderom u razvoju i primeni električnih vozila. A sve ovo se dešava, između ostalog, i zato što Kina prilagođava zakone razvoju tehnologije, a ne obrnuto, kao drugde što imamo slučaj.

„Kina će donositi pravila koja raspiruju razvoj tehnologije,“ kaže Frojlih. Kako god se okrene, autonomna tehnologija stiže, a uskoro ćemo izučavati kao školski primer ,kako to Kinezi rade. Za sada, na proizvođačima je da rade iz petnih žila na razvoju tehničkih mogućnosti, kako vozila, tako i kompanijske ekspertize”.

„Sa čisto tehničke strane, razlika između nivoa 4 i nivoa 5 autonomne vožnje je zanemariva. Kao što su već predstavnici naše marke izjavljivali, BMW će uvek posedovati obruč upravljača,“ dodao je Frojlih. „Naš iNext da uzmemo za primer. On će biti zabavan za vožnju, ali za duge i dosadne deonice na autoputu, vozači će moći da se oslone na tehnologiju i uživaju u putovanju. „

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments