1. Home
  2. Sajmovi
  3. Pariz 2018
  4. Predstavljen prelep model Audi A1
Predstavljen prelep model Audi A1
3

Predstavljen prelep model Audi A1

440
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon onlajn predstavljanja, u skladu sa stilom svih proizvođaća koji ubija onu slatko iščekivanje i treperenje pred svetsku premijeru, sada smo u prilici da vidimo i uživo novog lepotana iz game marke Audi. Dakle, ovo mu je prvo javno pojavljivanje.

Audijevi dizajneri tvrde da su inspiraciju za novi A1 našli u modelima A7 i A8, kao i u legendardnom Audiju Quattro. Druga generacija modela A1 je značajno porasla u dužinu, za čak 56 milimetra, te je sada automobil dugačak 4,03 metra. Širok je 1,74 metra, a visok 1,41 metar.

Audi tvrdi da je enterijer kod novog A1 zapravo najsportskija kabina u segmentu. Realno gledano, ova tvrdnja i nije daleko od istine. Nova iteracija najmanjeg modela sa četiri prstena već u osnovnom paketu dolazi sa potpuno digitalnom instrumentalnom tablom od 10,25 inča.  Zanimljivo je da je Audi odlučio da bude veran sportskom dizajnu i unutar vozila, te je centralna konzola blago zakrenuta ka vozaču. Otvori za klimatizaciju su asimetrični u prednjem delu enterijera što daje jednu avangardnu crtu dizajnu.

U ovom trenutku zna se da se u ponudi neće naći dizel verzije, a paletu motora će činiti turbo benzinci zapremine 1;1,5 i 2 litra, izlazne snage od 95 do 150 konjskih snaga dok će kruna ponude isporučivati 200 konjskih snaga. Što se tiče transmisije nude se šestostepeni manuelni menjač, automatik sa sedam stepena prenosa i duplom spojnicom, a za najsnažniji motor izdvojen je automatski šestostepeni menjač sa duplom spojnicom.

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Nije bilo potrebe da uz najslabiji motor stavljaju menjač sa šest brzina jer je on toliko moćan da su mu i tri dovoljne što može potvrditi svako ko je vozio novi polo sa tim motorom.