1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najjeftiniji novi automobil ikada proizveden
Zanimljivost dana: Najjeftiniji novi automobil ikada proizveden

Zanimljivost dana: Najjeftiniji novi automobil ikada proizveden

723
0
Podelite sa prijateljima:

Još od kada je Henri Ford predstavio legendarni Model T, automobilska industrija je često izbacivala jeftine proizvode za šire narodne mase. Ovaj mališan je na vrhuncu slave početkom 1920-ih godina koštao oko 300 dolara ili oko 4.480 dolara u današnjoj valuti, ali čak i sa tim je bio daleko od najjeftinijeg proizvoda. U istom periodu je debitovao i malo poznat Smith Flyer koji do današnjeg dana nosi titulu najjeftinijeg novog automobila ikada proizvedenog.

Kompanija A.O. Smith iz grada Milvokija (američka savezna država Viskonsin) je nastala još 1874. godine i posluje do današnjeg dana, a 1915. godine je odlučila da se oproba i u automobilskoj industriji. Kako je budžet za takav biznis bio mali, Smith je odlučio da održi troškove proizvodnje što nižim. Automobil (Flyer) je imao pod od drveta, koji je takođe služio i kao ogibljenje, dva drvena sedišta, volan i pet točkova. Dužina vozila je iznosila 1.575 milimetara, a svaki 20-inčni točak je bio sličan onima sa modernijih bicikala.

Motor za Flyer je razvio engleski inženjer Artur Vol 1910. godine upravo za bicikle, a kao pogonsko  gorivo korišćen je benzin. Motor je razvijao jednu konjsku snagu. Ovaj izum nije bio novi i Ferdinand Porše se mogao pohvaliti sličnom mehanikom, mada je ona bila na struju.

U istom periodu Smith kupuje patent od Vola i odlučuje da ga postavi na peti točak koji se nalazio iza automobila. Taj točak bi bio podignut kada bi se motor upalio, a zatim bi se lagano spustio i pokretao Flyer. Sa težinom od svega 60 kilograma, Flyer je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 32 km/h.

Za ovo zadovoljstvo kupac je morao da izdvoji samo 120 dolara ili 1.830 dolara ako preračunamo u današnju valutu. To čini Smith Flyer najjeftinijim novim automobilom ikada proizvedenim pored konkurencije kao što su Tata Nano, naš Yugo i spomenuti Ford Model T.

Smith je nastavio da proizvodi Flyer sve do 1919. godine kada je licencu kupio poznati proizvođač benzinskih motora Briggs & Stratton. On je unapredio par stvari, kao što je na primer, veća količina metala umesto drveta i moćniji motor sa dve konjske snage. Briggs & Stratton je 1925. godine prodao svoju licencu još jednom proizvođaču motora, Automotive Electic Services Corporation, a novi vlasnik je obustavio proizvodnju krajem 1920-ih godina.

Za sve one koji žele da naprave svoju kopiju na internetu su dostupni originalni crteži i tehnički detalji kako tako nešto uraditi.

Zoran Tomasović

 

 

(723)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments