1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Sprečena katastrofa u nemačkoj maloprodajnoj mreži vozila marke BMW
Sprečena katastrofa u nemačkoj maloprodajnoj mreži vozila marke BMW
4

Sprečena katastrofa u nemačkoj maloprodajnoj mreži vozila marke BMW

6.82K
4
Podelite sa prijateljima:

Do preksinoć je vladala velika tenzija između minhenskog giganta i predstavnika nezavisne dilerske mreže u Nemačkoj izazvana novim predlogom ugovora, pripremljenim od strane proizvođača, koji reguliše saradnju proizvođača i distributera, a kojim je bilo predviđeno da razlike u ceni koje trgovci ostvaruju budu značajno niže u odnosu na ranije ugovorene.

Rukovodstvo BMW grupe navodi da je na ovaj potez jednostavno bilo primorano, s obzirom na više pesimističku prognozu u pogledu poslovnih rezultata za ovu godinu koja je zasnovana na globalnim nepovoljnim trendovima. Dežurni krivci za lošije poslovanje proizvođača ove godine su: WLTP, trgovinski rat, izlazak Britanije iz Evropske unije, oštra cenovna konkurencija na tržištu.

Ipak, juče je nemačka asocijacija nezavisnih distributera BMW vozila, savetovala svoje članove da ipak potpišu novi petogodišnji ugovor o saradnji, s obzirom na činjenicu da odredbe starog sporazuma prestaju da važe, zaključno sa današnjim danom. Na ovaj način, rizik od prekida prodaje novih vozila, kao i pratećeg programa rezervnih delova je sveden na minimum.

Poziv članovima dilerske mreže je usledio nakon uspeha u pregovorima sa proizvođačem, tokom kojih se BMW obavezao da će dati sve od sebe da eliminiše razloge za brigu nad budućom sudbinom distributera.

“Preporučujemo našim članovima da potpišu novi predlog ugovora,” navodi se u izjavi rukovodstva asocijacije nemačkih dilera koja je objavljena pre tridesetak časova.

Asociajacija koju čini 550 nezavisnih dilerskih kuća navodi da će se dalji razgovori nastavati, kako bi se uklonile i preostale nesaglasnosti, ali bez dovođenja u rizik da novi ugovor ne stupi na snagu u ponedeljak.

Zahvaljujući poslovanju pomenutih nezavisnih dilera, BMW na godišnjim osnovama prihoduje iznos od oko 11 milijardi evra, pa bi eventualno nepostizanje dogovora moglo biti prilično fatalno za proizvođača koji u vlasništvu poseduje samo 50 maloprodajnih lokacija na teritoriji matične države.

(6823)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A kada opet „jednog dana“ dodje „zlatno doba“, BMW će sam, kao najveći altruista, ponuditi povećanje marže distributerima ?
Bojim se da tako biti neće. Ta marža (distributera), kada se jednom smanji, ona više ne raste.

moron

Nekada se pitam, da li u većoj meri cene novih modela rastu zbog inflacije, ili u inflacija u većoj meri raste zbog značajno viših cena novih modela … Šta je starije, koka ili jaje 🙂 A, ne verujem ja da je visina marže trgovaca BMW-a srazmerna/vezana visini marže samog BMW-a i da tu postoji „automatsko uskladjivanje“. Kratkoročno, tokom ove pregovaračke faze, trgovci su možda i mogli da ucene BMW, ali, dugoročno, ne verujem ja da oni mogu da dobiju taj rat i na duge staze nametnu svoju volju. Možda je BMW i kratkotrajno ustuknuo, ali, siguran sam da će oni… Pročitaj više »