1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla i Mask da “nakrive kapu” – skromno kažnjeni zbog Twitter egzibicija
Tesla i Mask da “nakrive kapu” – skromno kažnjeni zbog Twitter egzibicija
0

Tesla i Mask da “nakrive kapu” – skromno kažnjeni zbog Twitter egzibicija

280
0
Podelite sa prijateljima:

Tesla Inc i ilon Mask kao fizičko lice, platiće po dvadeset miliona američkih dolara kazne, rezultat je nagodbe koju su osumnjičeni postigli sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) Pored toga, Mask će zadržati poziciju izvršnog direktora kompanije ali će u roku od 45 dana morati da se povuče sa mesta predsednika.

Kažnjena lica su našla na udaru istrage nakon što je Ilon Mask na svom Twitter profilu objavio planove o povlačenju akcija kompanije sa berze, odnosno planove o delistiranju, što je u zabludu dovelo akcionare i zainteresovanu javnosti.

Incident je dodatno pojačan nedavnim istupima kontroverznog Maska u kojim je demonstrirao javno neprihvatljivo ponašanje, uz konzumaciju droge i alkohola.

Deo nagodbe predviđa da kompanija Tesla ima obavezu da angažuje nezavisno lice na mestu predsednika. Pored toga, u rukovodećim strukturama će se naći i dva nezavisna direktora, a interne kontrole nad delovanjem Maska će biti strožije.

“Smatramo da je ovo brzo rešenje odlično spram interesa tržišta i investitora, posebno akcionara Tesle,” rekao je predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

Kao posledica serije nesrećnih događaja, tržišna vrednost (kapitalizacija) kompanije Tesla je pala na (i dalje astronomskih) 45,2 milijarde dolara, odnosno za 7 milijardi dolara manje nego pre četvrtka. Na taj način, General Motors je prestigao kompaniju Tesla po vrednosti kapitala na berzi, jer je njegova tržišna kapitalizacija na nivou od 47,5 milijardi dolara.

Kažnjeni dvojac nije bio raspoložen za komentar, a analitičari ocenjuju da su Tesla i Mask još i dobro prošli.

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments