1. Home
  2. Sport
  3. Ožije se vraća u Citroen
Ožije se vraća u Citroen
3

Ožije se vraća u Citroen

148
3
Podelite sa prijateljima:

Petostruki prvak svetskog reli šampionata (WRC) Sebastien Ožije je potvrdio da će naredne sezone zameniti Ford Fiestu sa Citroenom C3 i vratiti se u Citroen Total Abu Dhabi tim. To znači da će francuski vozač posle sedam godina ponovo voziti u timu gde je ponikao, odnosno započeo karijeru i već sada najavio da će Citroen biti glavni favorit za osvajanje titule.

Ožije je profesionalnu WRC karijeru započeo 2008. godine, prvo u “junior“ timu, zatim i u prvom timu, ali nikada nije uspeo da pokaže znanje pošto se u timu nalazio i legendarni Sebastian Loeb. Tek prelaskom u Volkswagen Ožije pokazuje sav svoj talenat i osvaja pet uzastopnih titula. Poslednje dve sezone je proveo u Fordu, a trenutno je treći u generalnom plasmanu. Ožije je do sada pobedio na 43 relija uz 69 podijum finiša.

Na taj način ovaj sjajni Francuz ima priliku da postane tek drugi vozač koji bi osvojio titule sa tri različita proizvođača. Pre njega to je uspelo samo Juhi Kankunenu koji sa slavio sa Peugeotom, Lancijom i Toyotom. Nijedna strana nija objavila informaciju o dužini trajanja ugovora, ali je verovatno reč o dve ili tri godine. Ožije je ranije najavio da će mu ovo biti poslednji profesionalni ugovor u karijeri pred penziju, a odluka će sigurno pomoći i Citroenu koji je bez pobede u poslednjih godinu dana.

I pored slabe finansijske podrške Forda, M-Sport je potvrdio da će se ipak takmičiti sledeće sezone. Tim je kontaktirao sadašnjeg Citroenovog vozača Krisa Mika, ali on je mnogo bliži Toyoti. Dosadašnjem drugom vozaču u timu Elfinu Evansu ugovor ističe na kraju sezone, a postoji želja sa obe strane da bude nastavljen. Lista potencijalnih zamena nije dugačka pošto su sva zvučna imena več pod ugovorima sa izuzetkom još dva Citroenova vozača (Kreg Brin i Mads Ostberg).

Za mnoge, prelazak Ožija u Citroen je ipak iznenađenje. Dve strane su dugo godina bile u svađi, a kada je vozač bio slobodan pre dve godine nije želeo ni da kontaktira francuski tim. Sa druge strane, Citroen je još letos izjavio da ne želi Ožija nazad u timu. Ipak, loša finansijska situacija u M-Sportu u koji Ford ne želi da investira novac je na kraju igrala konačnu ulogu. Na taj način američki tim je propustio veliku šansu da osvoji nove titule posebno što je Ožije bio voljan da ostane pa nije odbačena ni opcija da tim u narednih nekoliko godina uspostavi saradnju sa nekim drugim proizvođačem.

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Koliko je Citroenu samo potreban ovako kvalitetan vozac,dzabe dobar i brz auto kada im ga nije imao ko da vozi.Meek je kaskader,Brin i Mad su vozaci drugoligasi…
Ovo bi sad trebalo da bude druga prica za Citroen.I jedni i drugi su izgubili dosta svojom svadjom i tijeranjem inata a i izgubili su i navijaci Citroena.Vrijeme da se Citroen vrati na vrh WRC tamo gdje mu je i mijesto a ne da tavori na dnu poredka.

Mad Max

Ožije je postao mekaniji i oprezniji, od kada je dobio dete.
Bojim se da je Citroen opet zaigrao na pogrešnu kartu. I sam je izjavio da se posle ovoga ugovora penzioniše.
Uglavnom, videćemo.

Renault Terminator

Jeste,to je tacno.Ali Fiesta i C3 nisu isti automobili.Prelazi sa magarca na konja,tako da mozda ne treba da gazi 100%.