1. Home
  2. Liste
  3. Najpouzdaniji električni automobili
Najpouzdaniji električni automobili
0

Najpouzdaniji električni automobili

252
0
Podelite sa prijateljima:

Kada su u pitanju automobili na električni pogon, još uvek se ne govori dovoljno o njihovoj pouzdanosti. To ne treba da čudi, jer su još uvek „sveži“ i malobrojni na tržištu.

Ono što je u bliskoj prošlosti bila futuristička ideja, sada je stvarnost, odnosno automobili koje prikačite na utičnicu i punite ih za sledeću turu vožnje. Međutim, treba imati u vidu da osnovna postavka datira od polovine 19. veka. Ono što je predstavljalo najveću prepreku u međuvremenu je bila tehnologija baterija, koja je veoma napredovala, tako da danas omogućuje autonomiju i od 500 kilometara.

Ipak, jedna od „briga“ novopečenih vlasnika električnih automobila je njihova nedovoljno ispitana pouzdanost. Teoretski, električna vozila bi trebalo da su manje problematična od benzinskih pandana. Elektromotori su mnogo jednostavniji a transmisija dolazi u vidu jednog stepena prenosa. Pored toga, EV modeli ne zahtevaju manje održavanja, jer zaobilaze dvadesetak komponenti uključujući svećice, remene i razvodne lance, uljnu i vodenu pumpu i tako dalje.

Ono što je „mana“ električnih automobila je što baterije degradiraju. Njihova zamena nije nimalo jeftina. Primera radi, za Nissan Leaf iznosi 5.500 evra. Ipak, garancije koje daju proizvođači su zaista izdašne, tako da tu ne bi trebalo da bude značajnijih problema.

Sa svoje tačke gledišta, Consumer Reports smatra da je pouzdanost za sada izvanredna. Među novijim modelima , CR izdvaja Chevrolet Bolt EV, za kojeg očekuje da će biti „veoma pouzdan“, bez obzira što se radi o modelu koji je debitovao za 2017. modelnu godinu. Štaviše, CR kaže da ukoliko se savesno održavaju, električni automobili mogu bez problema da pređu preko 350.000 kilometara.

Međutim, kao što znamo, neki automobili se pokažu problematičnijim od drugih na duge staze. Nažalost, relevantnih informacija u vezi sa specifičnim modelima još uvek nema, a CR i JD Power daju prilično limitirane informacije, prvenstveno zbog nedostatka povratnih informacija  zbog minorne prodaje. Evo pet modela koji bi trebalo da opravdaju očekivanja.

5. BMW i3

Bavarski „bela tehnika“ model je dobio tri od maksimalnih pet od Consumer Reportsa i 3,5 od JD Powera. Tu je i verzija sa produženom autonomijom, koja se baš i nije proslavila na Forbesovom testu. CR je rangirao i3 natprosečno po svim aspektima mehaničke izdržljivosti, od pogona do elektronike, bazirano na anketiranju vlasnika u protekle tri godine.

4. Tesla Model 3

Najnoviji pulen kalifornijskog proizvođača po Consumer Reportsu bi trebalo da bude prihvatljive pouzdanosti. Takođe je dobio „trojku“, i dok nema detalja koji su navedeni kao eventualne slabe tačke zbog nedostatka povratnih informacija, CR je Teslinom modelu dao prosečnu ocenu. JD još uvek nije ocenio ovaj automobil.

3. Nissan Leaf

Japanski model je u prodaji od 2011. modelne godine i jedan je od bestselera u segmentu. To ga čini lakšim za ocenjivanje, jer o njemu ima mnogo više podataka u odnosu na novije modele. Consumer Reports mu je dao četiri od maksimalnih pet za pouzdanost, dok je kod JD Powera Leaf prošao sa trojkom. CR je ocenio Nissanov EV visokim ocenama u svakoj mehaničkoj kategoriji sem klima uređaja.

2. Tesla Model S

Na sceni je od 2012. modelne godine i u međuvremenu je postao sinonim za luksuz i performanse u električnom izdanju. Consumer Reports ga je ocenio sa četvorokom po pitanju pouzdanosti, bazirano na iskustvima kupaca u poslednjih šest godina. Interesantno, JD Power još uvek nije ocenio ovaj model. Možda čekaju dodatne „informacije“, što ne bi čudilo kada je ova kuća u pitanju. CR je Modelu S dao natprosečne ocene za pouzdanost u praktično svim kategorijama, uključujući i kompleksnu „tablet-elektroniku“.

1. Chevrolet Bolt EV

Više-manje izjednačen sa Modelom S, Consumer Reports za Chevy Bolt EV kaže da je najbolje ocenjen model marke. Dobio je 4/5 za pouzdanost, što je neobično za relativno nov model. Takođe, ostvario je visoke ocene u okviru svih mehaničkih aspekata, a jedina stavka koja je ispod proseka je elektronika unutar kabine. Što se JD Powera tiče, on je ocenio Bolt sa tri od pet kada je potencijalna pouzdanost u pitanju.

 

 

 

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments