1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Avtovaz se povlači sa Moskovske berze
Avtovaz se povlači sa Moskovske berze
0

Avtovaz se povlači sa Moskovske berze

303
0
Podelite sa prijateljima:

Avtovaz će sprovesti nužne procedure kako bi se izvršilo delistiranje akcija kompanije koje se kotiraju na Moskovskoj berzi, rekao je šef Rosteca Sergej Čemezov a Interfaks je njegove reči preneo.

“Povlačenja akcija sa berze se događaju” – rekao je Čemezov, podsećajući pritom da su akcionari u postupku dokapitalizacije kompanije. “Kao što znate, uskoro ćemo završiti postupak. Rešićemo pitanje obaveza po osnovu kredita i ponudićemo manjinskim akcionarima otkup akcija, a zatim ćemo razmotriti šta je sledeći korak” – Čemezov je dodao.

Mediji izveštavaju o rastu vrednosti akcija Avtovaza, što je posledica najava o delistiranju portfolija kompanije. Kao što je izjavio viši potpredsednik Renault grupe i direktor Evroazijskog regiona Nikola Maur, tokom intervjua sa novinarima Interfaksa krajem avgusta, zajednički poduhvat Rostec grupe i Renault-Nissan alijanse: Rostec Auto B.V. namerava da uveća svoj udeo u osnovnom kapitalu Avtovaza na 100%, putem realizacije ponude za otkup akcija od manjinskih akcionara, što direktno otvara put delistiranju akcija kompanije sa berze.

Maur je dodao da će akcionari Avtovaza nastaviti sa procesom dokapitalizacije u skladu sa osnovnim planom koji su usaglasili Renault i Rostec.

Kao što je poznato, Alliance Rostec Auto BV je trenutno vlasnik 83,53% akcija Avtovaza, a ovakvo učešće je postignuto zahvaljujući emisiji akcija koju je objavio ruski proizvođač automobila. Dalje, kiparski entitet Renaissance Securities Limited of Cyprus poseduje 11,22% kapitala Avtovaza. U međuvremenu, Alliance Rostec Auto BV kontroliše 88,69% akcija Avtovaza, zahvaljujući ostalim finansijskim instrumentima, navodi se u godišnjim finansijskim izveštajima Renaulta.

Kao što je izjavio Čemezov u aprilu ove godine, akcionari Avtovaza planiraju da kompletiraju proces dokapitalizacije kompanije do oktobra 2018. Ukupan iznos dokapitalizacije je prevazišao 107 milijardi ruskih rubalja, od čega se iznos 61,4 milijardu rubalja odnosi na konverziju obaveza u kapital Avtovaza, a što je obavljeno u drugoj fazi postupka dokapitalizacije.

Konvertovani iznos se odnosi na otpis potraživanja Rosteca i Renaulta od Avtovaza u iznosu od po 30,7 milijardi rubalja. Zauzvrat, zajednička firma Rosteca I Renaulta ostvaruje pravo na akcije koje će emitovati Avtovaz u istoj vrednosti.

Kao rezultat svih poslovnih kombinacija, 61,1% kapitala zajedničke firme pripašće Renaultu, dok na ostatak vlasnička prava polaže Rostec.

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments