1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Automobilski dragulj dana: Lancia Thema sa Ferrarijevim V8 motorom (VIDEO)
Automobilski dragulj dana: Lancia Thema sa Ferrarijevim V8 motorom (VIDEO)

Automobilski dragulj dana: Lancia Thema sa Ferrarijevim V8 motorom (VIDEO)

1.20K
12
Podelite sa prijateljima:

Nakon jučerašnje poslastice u vidu Alfa Romeo Giulije iz 1964., evo još jednog modela s Apeninskog poluostva, kojeg bismo tako rado posedovali.

Lancia, marka koja je imala armiju vernih fanova, sada je nažalost na rubu potpunog nestanka. Na tržištu ima samo jedan model, koji se prodaje u 14 evropskih zemalja. Pre par decenija, posebno tokom sedamdesetih i osamdesetih, ova italijanska marka je bila sinonim za vrhunski inženjering, a Thema 8.32 je bez dileme jedan od „suvih dragulja“.

Dizajnirana kao apsolutna perjanica modelne linije, ova verzija je debitovala 1986., a ispod haube je posedovala 2,9-litarski V8 motor sa Ferrarijevim potpisom. Radilo se o agregatu koji je pokretao Ferrari 308 i Mondial Quattrovalvole. Neke od komponenti je sklapao Ducati, a izlazna snaga je iznosila 215 ks, što je obezbeđivalo sprint do „stotke“ za 6,8 sekundi. Možda po današnjim ove brojke nisu impresivne, ali sredinom osamdesetih su to svakako bile za jednu limuzinu s četvoro vrata.

To nije sve, jer je Lancia iskoristila usluge italijanskog proizvođača nameštanja, Poltrona Frau, koji je opremio kabinski prostor. Rezultat je fantastičan enterijer presvučen kožom uz ručno rađene detalje od drveta. Takođe, Thema 8.32 je bila prvi velikoserijski automobil koji je koristio električno pokretan zadnji spojler, koji se u „pasivnoj“ poziciji uvlačio u poklopac prtljažnika.

Proizvodnja ovog fantastičnog automobila je podeljena u dve serije. Prva se odigravala između 1986. i 1988., kada je proizvedeno 2.370 primeraka, dok se druga dešavala između 1989. i 1992. (plasirana 1.601 jedinica). Nemački ogranak Lancije je čak kreirao Themu 8.32 Special Edition, u Ferrarijevoj „Rosso Monza“ crvenoj boji, koja je bila karakteristična za tada aktuelni Ferrari Mondial i 328/348.

Ono što je takođe interesantno je da je Thema iz tog vremena bila u ponudi sa dva V6 motora, 2,8-litarskim agregom sa 150 ks i 3,0-litarskom jedinicom sa 175 konja.

 

(1202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Kakav je ovo automobil. Pravi retro dragulj.

Sramota u šta se Lancia pretvorila, odnosno u šta su je pretvorili.

Bojan

Možda je baš tim automobilom uprava započela uništavanje brenda. Ime koje je pravilo nepobedive reliste tj sportiste sa pogonom na svim točkovima napravi luksuznu limuzinu sa pogonom napred i punom dečijih bolesti. Jer je bilo lako deliti platformu sa Chromom, Alfom 164 i Saabom 9000.

Moronov i Bojanov drug

A možda je upravo taj model, mislim na temu uopšte, bio i poslednji model iz Lanče koji je držao koloko toliko priključak sa konkurencijom.

Sumadinac

Ne znam za taj model chrom!?mozda si mislio na cromu,ali si nepismen

Bojan

Pre oko 15 godina sam imao Themu 2.0 turbo 16v sa 180ks koja je ubrzavala samo nijansu sporije od by Ferrari verzije. Postojala je i 2.0 turbo sa 205ks koja se po ubrzanju gotovo nije ni razlikovala, 7.2s prema 6.8s, dok je poslednja najjača verzija by Ferrari zbog eko propisa imala takođe 7.2s do 100 km/h.
Voziš Lančiju a održavaš Ferari, što bi moj drugar rekao.
Uglavnom „by Ferrary“ nije bilo baš najsrećnije rešenje.

Moronov i Bojanov drug

Da se javi i drugar.
Zapravo baš model koji si imao sa 180 KS, je prema fabričkim podacima imao i najbolje ubrzanje, i to 6,9 s, dok se navedenih u tekstu 6,8 s, kao što je i u video prezentaciji navedeno, odnosi na ubrzaje do 60 milja. Fabričko ubrzanje do 100 km/h za 8/32 je identično kao i za model od 205 KS i iznosi 7,2 s.

moron

„Voziš Lančiju a održavaš Ferari“, to je tvoja izjava 🙂

Moronov drug

Tako je.

Moronov drug

To održavanje Ferarija bi i imalo smisla da je situacija kao sa novom đulijom, gde ona odskače od svega ponuđenog, a ne u samoj kući.
Ovde se radi o čistoj navlaci na zvučno ime proizvođača motora. Uz to, motor uopšte nije primeren prednjem pogonu pošto je pretežak, pa ne kvari samo performanse već i voznu dinamiku, koja je kod modela sa 4 cilindra odlična.

moron

Ovo „8.32“ mi je kao klincu stalno „odzvanjalo“ u glavi. I zvuk…

Rajko

A danas bi ga i obična škoda oktavia vrs za doručak pojela. Hyundai i30N da i ne pominjem.

Romeo

Navedena prevozna sredstva su potpuno nebitna za ljubitelje i poznavaoce automobila pa makar pojeli sve ostale…