1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ola Kelenijus umesto Ditera Cečea na čelu Daimlera
Ola Kelenijus umesto Ditera Cečea na čelu Daimlera
0

Ola Kelenijus umesto Ditera Cečea na čelu Daimlera

389
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler je saopštio da će četrdeset devetogodišnjeg Olu Kelenijusa postaviti na mesto generalnog direktora sledeće godine.

Kelenijus će na mestu kormilara kompanije zameniti Ditera Cečea, koji će biti predložen za mesto predsednika od 2021., nakon dvogodišnjeg tranzicionog perioda.

Šezdeset petogodišnji Ceče istupa sa pozicije u upravnom odboru Daimlera, kao i šefa Mercedes-Benz Carsa, a odluka na snagu stupa na kraju godišnjeg mitinga akcionara 2019., saopštio je Daimler.

Ceče je na mestu CEO-a Daimlera proveo 12 godina.

Aktuelni predsednik kompanije, Manfred Bišof, preporučiće popularnog „brku“ kao svog naslednika, koji bi poziciju oficijelno trebalo da preuzme na kraju godišnjeg mitinga 2021.

Ova tranzicija među rukovodiocima dolazi u osetljivo vreme za najvećeg svetskog premijum proizvođača automobila. Daimler je u junu bio među prvima koji su „skresali“ godišnje planove, zbog suočavanja sa nepredvidivim posledicama trgovinskih tenzija i cenovnih pritisaka, povezanih sa velikim troškovima u okviru razvoja električnih vozila.

„U pogledu izazova koje nameće transformacija automobilske industrije, nadzorni odbor namerava da pripremi odgovarajuću sukcesiju u ranoj fazi“, saopštio je Daimler.

Imenovanje Šveđanina Kelenijusa na mesto generalnog direktora, svojevrsni je presedan, jer će se po prvi put na čelu kompanije naći ličnost koja nije Nemac.

Ipak, Kelenijus je dugogodišnji i dokazani službenik u Daimleru, koji se tokom godina uspešno savlađivao hijerarhijske sepenice. On je prethodno vodio prodaju Mercedes-Benza i vodio je AMG diviziju. Postavljanje na mesto šefa razvoja krajem 2016., lansiralo ga je na mesto favorita među potencijalnim Cečeovim naslednicima, zbog čega je šef Daimler kamiona, Volfgang Bernhard, napustio kompaniju.

Aktuelni šef proizvodnje, Markus Šefer, preuzeće trenutnu Kelenijusovu poziciju glavnog menadžera u sektoru istraživanja i razvoja.

Izvor: Bloomberg & Reuters

 

(389)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments