1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost večeri: Honda Vamos
Zanimljivost večeri: Honda Vamos

Zanimljivost večeri: Honda Vamos

375
3
Podelite sa prijateljima:

Za Honde se kažu da su ili na nebu ili na zemlji i da iza svakog uspešnog modela obavezno sledi neki promašaj. U prethodnih godina godina Civic, Accord i CR-V se prodaju u visokim brojevima, ali u isto vreme CR-Z, Insight i Ridgeline su uglavnom prolazili sa lošim ocenama.

Jedan od najboljih primera Hondinih promašaja se desio početkom 1970-ih godina kada je debitovao proterenski model Vamos a najavljen je kao alternativa modelima kao što su Suzuki Jimny i Daihatsu Fellow Buggy.

U navedenom periodu Honda je bila veoma popularni proizvođač motocikala i pokušavala da se probije i na tržište automobila. Terenski motocikl Dax se pokazao popularnim među kupcima pa je japanski proizvođač vozila zaključio da tržište postoji i za sličan model sa četiri točka.

Na bazi TN360 vana i pikapa je debitovao model Vamos, a iako je na prvi pogled delovao kao da može da savlada teške terenske uslove to ipak nije bio slučaj. Za početak, motor od dva cilindra zapremine 354 kubika je razvijao svega 30 konjskih snaga, a nedostajao je i pogon na sva četiri točka (jedini pogon u izboru je bio onaj na zadnje točkove).

Honda se nadala da će centralno postavljen motor sa vazdušnim hlađenjem biti privlačna karakteristika, a tu su bili i platneni krov, zadnja sedišta koja su se mogla izvaditi, sedišta i ostali materijali enterijera otporni na vodu i rezervna guma slična onoj na Volkswagenu Type 2, čime su mnogi radili poređenje sa nemačkim rivalom.

Vamos je zvanično debitovao u Japanu 1970. godine po ceni od 3.095 dolara (oko 20.700 dolara u današnjoj valuti), a planiran je bio izvoz u ceo svet. Međutim, sa izuzetkom nekoliko azijskih država Vamos se uglavnom prodavao samo na domaćem tržištu i do 1973. godine će biti prodato oko 2.500 jedinica.

Zoran Tomasović

(375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Genijalan autic! 🙂 Danas bi ga trebalo napraviti sa e-pogonom: u svakom tocku e-motor i eto ti ga 4×4 bez ikakvih komplikacija! Karoserija bi trebalo da bude zatvorena, da moze da se vozi i leti i zimi, sa mogucnoscu demontaze krova i vrata za lepo vreme.

BB

Malo me zbunilo poređenje sa Jimny-jem, u našem selu se to zvalo Samurai 😜
Ali pored malog Suzukija nija imao šta da traži. Koncept je zanimljiv, ali mi se čini da je gurnut (ili tako shvaćen ) u pogrešnu klasu.
Oblik donjeg dijela (gornjeg i nema 😜) karoserije me podsjeća na amfibiju 😉. Možda bi se dao razumjeti kao poljoprivredna mašina, ali interesantan u svakom slučaju…

moron

Da, i ja se sećam tog vremena pre više od 30 godina, kada su se na tržištu ex-YU prodavali paralelno Vitara mk1 ( koja je „rodjena“ 6 godina pre prvog RAV-a, mada će marketing Toyote milion puta ponoviti kako je RAV navodno „rodonačelnik“ tog segmenta ) i Suzuki Samuraj. Vitara sa 1,6 motorom, a Samuraj sa 1,3.

Evo ga jedan Samuraj iz 1991:

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/20116930/suzuki-sj-samurai

Ime Jimny se na tržištu Evrope pojavilo znatno kasnije.