1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: I Chevrolet Camaro Yenko ponovo u proizvodnji
Zanimljivost dana: I Chevrolet Camaro Yenko ponovo u proizvodnji
0

Zanimljivost dana: I Chevrolet Camaro Yenko ponovo u proizvodnji

992
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo vam preneli vest da će Shelby American proizvesti deset jedinica modela Mustang GT500 Super Snake iz 1967. godine, a čini se da ni veliki rival Chevrolet nije sedeo skrštenih ruku. Američki proizvođač vozila je nedavno postigao dogovor sa Brand New Muscle Car (BNMC) kompanijom o proizvodnji Yenko verzije Camara za 1968. godinu.

Ova kompanija iz savezne države Oklahome već neko vreme proizvodi moderne verzije klasičnih „muscle cars“ i dobila je dozvolu i od Chevroleta da to učini sa njegovim možda najpoznatijim modelom.

Camaro Yenko je debitovao 1968. godine kao odgovor na moćnu Cobra Jet verziju Forda Mustanga. U vreme kada je zapremina motora igrala ključnu ulogu, rival iz Forda je debitovao moćni V8 motor zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara) dok je najveći dostupan motor u Camaru bio od 396 kubnih inča (6,5 litara).

General Motors je zabranio ugradnju motora većih od 400 kubnih inča (6,6 litara) u sve manje proizvode, ali su mnogi inženjeri pronašli „rupu u pravilu“ i kontaktirali samostalne kuće. Jedna od takvih osoba je bio Don Jenko, koji je posedovao Chevroletov salon u saveznoj državi Pensilvaniji, i iskoristio je General Motorsov takozvani „COPO“ (Central Office Production Order) program da naruči moćne V8 motore zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara).

Preko COPO saloni su mogli da dobiju modele i mehaniku koji nisu bili dostupni javnosti, a iako se to uglavnom odnosilo na policijske i taksi automobile nije bilo retkost da narudzbe stignu i za trkačke motore.

Yenko je danas najređi i najvredniji modela Camara u istoriji i njegove cene umeju da dostignu i cifru od 250.000 dolara. BNMC već ima iskustva sa proizvodnjom kopija Yenka po ceni od 150.000 dolara, ali ovaj put svaki model će započeti život kao klasični Camaro iz 1968. godine pre nego što dobije trkački motor i najnoviju tehnologiju.

Nepoznato je koliko jedinica će biti proizvedeno, ali kako je reč o 50-godišnjici neće nas začuditi ako baš toliko primeraka napusti fabriku. A Chevrolet ima toliko poverenja u BNMC da čak planira da doda nove Yenko modele na zvanični popis sa modelima iz 1968. godine.

Zoran Tomasović

(992)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments