1. Home
  2. Zelene strane
  3. Svi Porschei će biti čisto električni sem 911-ice
Svi Porschei će biti čisto električni sem 911-ice
0

Svi Porschei će biti čisto električni sem 911-ice

170
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche ne samo što napušta dizel tehnologiju, već gotovo u potpunosti prelazi na električni pogon.

Kao što znamo, marka iz Cufenhauzena se prva u Nemačkoj zvanično odrekla dizel pogona. Šef kompanije, Oliver Blume je u to ime izjavio: „Neće više biti dizel Porschea u budućnosti. Tu su moćni benzinci koji donose emociju, hibridi, a od 2019. godine, idemo ka čisto električnom pogonu“.

Doduše, Porsche nikada nije ni imao svoje dizel motore, ali s obzirom da je deo Volkswagen grupe, logično se nametalo da pozajmi tu vrstu tehnologije.

„Bilo kako bilo, Porscheov imidž je narušen a kriza u vezi sa dizelom nam je donela mnogo nevolja“ dodao je Blume.

Porsche se okreće budućnosti, a po najnovijim informacijama, motore s unutrašnjim sagorevanjem će zadržati isključivo u 911-icama. Od 2022. do 2025., nemački superpremijum proizvođač će pružiti električne varijante Boxstera, Cayennea, Macana i Panamere. Do 2027., ukoliko ne ranije, sva druga Porscheova vozila će biti elektrifikovana, što ne podrazumeva hibridizaciju, već čisto električni pogon.

Da bi ispunio ovaj cilj, kako izveštava nemački manager magazin, Porsche planira da se do 2025. 75 odsto prodaje marke odnosi na čisto električna vozila. Pored promocije buduće tehnologije i ulazak u tržišnu bitku sa Teslom i ostalim proizvođačima, šta je još razlog za zauzimanje ovakvog kursa?

Porscheov portparol je priznao da je prodaja dizel model au padu. Samo 12 odsto globalne prodaje marke 2017. godine se odnosilo na dizele. Od februara iste godine, Porsche nije u ponudu stavljao novi dizel model: „Zbog promene opštih uslova, odlučili smo da u budućnosti ne nudimo automobile sa dizel motorima.“

Na šta Porsche misli kada kaže „opšti uslovi“?

Nemačka kancelarka, Angela Merkel i njena vlada, planiraju da najave novi pravac delovanja kada su u pitanju dizel vozila. Ona je spomenula sastanak sa direktorima glavnih nemačkih proizvođača automobila u vezi sa tom temom, oko koje ćemo znati više detalja uskoro.

Na kraju, portparol Porschea je za manager magazin izjavio da radi na tome da hibridnu i električnu tehnologiju stavi kao prioritetne sa šest milijardi evra investicija.

Izvor: manager magazin

 

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments