1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje – Kako se Britanci snalaze sa “ležećim policajcima”?
Istraživanje – Kako se Britanci snalaze sa “ležećim policajcima”?
0

Istraživanje – Kako se Britanci snalaze sa “ležećim policajcima”?

369
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od pet britanskih vozača je oštetio svoj automobil zahvaljujući “ležećim policajcima”, a nadležna tela su po tom osnovu isplatila iznos od 35.000 britanskih funti, u periodu od 2015. do 2017. godine. Ovo su rezultati izjašnjavanja vozača koje je obavljeno tokom istraživanja.

Isplate naknada za vozila oštećena prilikom prelazaka preko “ležećih policajaca” su izvršene na osnovu nastale štete, uprkos tome što se ovakve izbočine na drumovima ne smatraju nesavršenošću kolovoza, što je glavna prepreka vozačima da ostvare veći iznos na ime kompenzacije. Bilo kako bilo, zakonom je regulisan oblik i veličina “ležećih policajaca”.

Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje 2.000 vozača, a ispostavilo se da je 22% njih prijavilo oštećenja na svom vozilu, nastale kao posledica prelaska preko nekog od 29.000 postavljenih ležećih prepreka na putu. Prosečan iznos isplaćene naknade štete je iznosio 141 britansku funtu. Od ukupnog broja incidenata, njih 48% se odnosilo na oštećene pneumatike, dok je 33% nezgoda uzrokovano defektima sistema ogibljenja.

Prikupljeni podaci su otkrili činjenicu da čak 41% vozača, ležeće prepreke na putu smatra odgovornim za neodmereno puno štete nanete vozilu.

Dalji zaključci proizašli iz ove studije kažu da je 17% ispitanika iskazalo nerazumevanje za odgovorne za regulisanje saobraćaja, odnosno za njihovu odluku da prednost daju fizičkim preprekama na putu umesto saobraćajnim znacima. Dodatno, 27% učesnika istraživanja je izjavilo da su “ležeći policajci” nedovoljno efikasni u smislu usporavanja vozila koja se kreću putem.

Zatim, 28% učesnika je izrazilo želju za jasnijim obeležavanjem mesta na putu na kojima su postavljene ove prepreke, naglašavajući pritom da je često veoma teško shvatiti da se na drumu nalazi “ležeći policajac”, a što uvećava rizik od prebrzog prelaska preko prepreke, odnosno rizik od oštećenja vozila je taj način izraženiji.

(369)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments