1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi e-tron (2019.)
Audi e-tron (2019.)
0

Audi e-tron (2019.)

253
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je predstavio svoj prvi potpuno električni automobil, koji nosi naziv e-tron, a prvi primjerci će na ulicama biti početkom naredne godine. Ovo je treći automobil predstavljen ove godine kojem je u planu da sa trona skine Teslin Model X, dok su ostala dva Jaguar I-Pace i Mercedes-Benz EQC.

Dizajn

Audi e-tron je preuzeo dizajnerske elemente ostalih SUV modela iz game njemačkog giganta. Agresivni nabori na blatobranima sliče onima na modelu Q2, dok ugaoni farovi i osmougaona maska podsjećaju na Q8. Bočno se primjećuju standardni elementi karakteristični za SUV segment, poput crnih plastika na lukovima točkova i pragovima, ali ako ovo nije vaš ukus moguće je naručiti da i ovi djelovi budu u boji ostatka automobila.

Zadnji dio krosovera opet koristi standardne dizajnerske elemente, poput LED svijetala koja se protežu čitavom širinom automobila, sa svojim interesantnim animacijama pri otključavanju i zaključavanju automobila. Jasno se vidi da je Audi želio da ovaj krosover izgleda konvencionalno, te dizajnom nisu nametali njegovu električnu dušu.

Enterijer je opet lako prepoznatljiv, sa svoja dva centralno postavljena ekrana i još jednim ispred vozača. Jasno se vidi da je dizajn veoma sličan kao kod novih modela kompanije iz Ingolštata: A6, A7, A7 i Q8. Ono što se odmah da primjetiti jeste nedostatak retrovizora, odnosno dva su dodatna ekrana postavljena na panelima prednjih vrata.

Nakon što je Mercedes ovu novinu uveo u svijet teretnih vozila sa novom generacijom modela Actros, Audi je sada isto uradio kod putničkih vozila.

Osim tehnologije, ovaj enterijer pruža i ogroman putni prostor.

Zbog nedostatka trensmisionog tunela, ostavni prostor na centralnoj konzoli je veoma dubok, dok se velikom zapreminom mogu pohvaliti i džepovi na vratima. Zadnja klupa nudi i više nego dovoljno prostora putnicima prosječne visine.

Ono u čemu Audi e-tron prednjači u odnosu na svoje konkurente iz Mercedesa i Jaguara jeste prtljažni prostor, koji je sa svojih 600 litara za 30 veći od modela I-Pace i za ogromnih 100 litara prostraniji od štutgartgskog EQC, dok se spuštanjem naslona zadnje klupe dobija 1.725 litara.

Pogonski sklop

Audi e-tron je opremljen sa dva elektromotra, po jedan na svakoj osovini, dok je kapacitet baterije 95 kWh, što omogućava sprint do “stotke” za manje od 6 sekundi. Po pitanju hitrosti prednjače i Jaguarov I-Pace i Teslin Model X, dok je rame uz rame sa električnim predstavnikom Mercedesa.

Inženjeri Audija su se više fokusirali da ovaj automobil naprave što udobnijim, te su im samim tim sportske karakteristike bile na drugom mjestu. Vazdušno ogibljenje je dio standardne opreme, što osim neutralisanja nepravilnosti na putu omogućava podizanje i spuštanje automobila za ogromnih 76 milimetara.

Kada se vozite u gradu, automobil to prepozna, te ogibljenje bude u svojoj najvišoj poziciji kako bi imali što bolji pregled, dok na magistralama i autoputevima kabina bude bliže tlu kako bi se smanjio otpor vazduha i povećala stabilnost u krivinama.

Ovaj model je sposoban da sa jednim punjenjem baterijske jedinice prevali oko 400 kilometara, dok punjenje na standardnim utičnicama (11 kW) traje 8,5 sati, na opcionim brzim punjačima kapaciteta 22 kW, proces se odigrava u oko 4,5 sati. Najbriži način punjenja je sa javnim superbrzim punjačima koji su u mogućnosti da 80% kapaciteta baterije napune za 30 minuta.

Početak prodaje se očekuje početkom 2019. godine, dok cijena i dalje nije poznata.

Enes Eki Alković

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments