1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: „Krilati“ Yugo
Zanimljivost dana: „Krilati“ Yugo

Zanimljivost dana: „Krilati“ Yugo

2.91K
1
Podelite sa prijateljima:

Većini nas ime Malkolm Briklin verovatno ne znači mnogo, ali reč je o osobi koja je igrala ključnu ulogu u dolasku našeg Yuga u Sjedinjene američke države (SAD). U svojoj bogatoj karijeri Briklin se prvo oprobao sa lancem prodavnica alata pod imenom „Handyman“, ali je pravu slavu stekao uvozom inostranih automobila.

Prvi na listi se našao Subaru, čime je otvorio vrata i ostalim azijskim kompanijama, a posle toga su na red došli Fiat i Yugo. U međuvremenu ovaj industrijalac je imao i sopstveni automobil nazvan Bricklin SV-1.

Kada je debitovao 1974. godine, SV-1 (Safety Vehicle 1) je pružao futiristička „full-wing“ (galebova krila) vrata, laganu školjku od fiberglasa i moćni V8 motor. Nažalost, SV-1 nije ostvario prodajne uspehe zahvaljujući visokoj ceni i niskom kvalitetu, ali se veruje da je upravo ovaj automobil inspirisao budući DeLorean DMC-12.

U svakom slučaju, Yugo je stigao u SAD krajem 1985. godine i u nekoliko meseci privukao približno 4.000 kupaca. To je bilo više nego što se očekivalo i fabrika u Kragujevcu je uskoro radila punom parom. U znak zahvalnosti neko se setio da na Yuga doda “krilata” vrata slična onima koji je Bricklin SV-1 imao desetak godina ranije i pokloni automobil Briklinu na njegov 47. rođendan devetog marta, 1986. godine.

Nepoznato je ko je tačno razvio ovu specijalnu verziju i gde je završila kada se Zastava povukla sa američkog tržišta, ali je Briklin uvek bio jako ponosan na sve svoje proizvode i vredno ih čuvao. Postoji šansa da se automobil nalazi u nekoj njegovoj garaži gde skuplja prašinu i da će u budućnosti opet ugledati svetlost dana.


Ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu Tomi Saviću što nam je pozajmio ove slike za korišćenje iz njegove privatne zbirke.

Zoran Tomasović

(2911)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobar poklon za rođendan…