1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Da li se Opel zaista proizvodio u Kikindi?
Zanimljivost dana: Da li se Opel zaista proizvodio u Kikindi?

Zanimljivost dana: Da li se Opel zaista proizvodio u Kikindi?

10.29K
6
Podelite sa prijateljima:

Zvanična priča kaže da je iz IDA (Industrija delova automobila) iz Kikinde tokom petnaest godina saradnje srpske i nemačke strane izašlo približno 39.000 Opela. Saradnja AD Livnice i nemačkog giganta je započeta još 1969. godine kada je naša firma isporučivala odlivke da bi osam godina kasnije uspostavljena zvanična IDA firma u kojoj je Livnica bila vlasnik 51%, a General Motors preostalih 49%.

Sve do ratnih godina fabriku su napuštali sledeći Opelovi modeli: Omega, Senator, Ascona, Astra, Kadett, Rekord, Corsa i Vectra. Počev od 1983. godine Senator se čak prodavao kao Opel Kikinda dok su ostali modeli bili prepoznatljivi po IDA i J oznakama.

Međutim, koliko su pomenuti automobili zaista bili nemački, a koliko domaći?

Pa, po nekim pričama Opeli bi bili uglavnom sklopljeni u Nemačkoj, a kod nas bi se samo dodavali sitni detalji. Nije bilo retkost ni da automobil stigne kompletan, a onda naši „stručnjaci“ povade svu specijalnu opremu i prodaju automobil kao bazni.

Čak i u takvim uslovima cene bi ostajale visoke pošto je uvoz bio limitiran tokom komunističkih godina, a oprema bi se zatim prodavala drugim kupcima po premijum cenama.


Bilo kako bilo, ostalo je zapisano da su naši radnici pored Zastave proizvodili i mnoge druge automobile, uključujući i Opel. Tako da kada sledeći put vidite stariji Kadett ili Rekord sa IDA oznakom znajte da, barem na papiru, taj automobil je stigao iz Kikinde.

Zoran Tomasović

(10294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Moronov drug

Da, da, montirali su brisače, poklopce na točkovima, dolepljivali slovo „J“ iza naziva modela i znak „IDA“ na masci hladnjaka i radili nulti servis. Zapravo, na osnovu izvoza odlivaka za GM dobili su pravo uvoza kompletnih automobila, u istoj vrednosti, bez carine i na osnovu te razmene su ti automobili smatrani domaćim prizvodom. Ista situacija je bila sa Pežoima iz Prištine, koji su dolazili u zamenu za amortizere. Cimos je imao i svoju proizvodnju u Kopru, ali je koristio ovakvu pogodnost, te ventile iz Sremske Mitrovice menjao za modele koje nije proizvodio. IMV iz Novog Mesta i Tas iz Sarajeva… Pročitaj više »

Mad Max

Nisam znao da se Pežo prodavao kao domaći auto, i to „via“ Priština

moron

Senator sa slike mi se nije dopadao ( a dolazio je i sa 2,5 motorom ), za razliku od prethodne generacije … Prethodnik, ako je bio 3,0 E, to je za mene bio „vrh“ …

Aha

Nikakve proizvodnje tu nije bilo, automobili su stizali kompletni. Poenta je da u ono vreme nije bilo dozvoljeno devizno poslovanje sa inostranstvom pa je jedini način da uvezeš neki strani proizvod bila robna razmena. Tvoj proizvod za njihov.

Ercegovac

Рото романи и стрипови едиција Дневник Нови Сад , на скоро сваком издању су имали неку рекламу за ИДА ОПЕЛ …
Суза сузу стиже (мислим на опел сузу)

Georg Gedl

Postoji fejzbuk stranica koja relativno redovno objavljuje slike IDA Opel vozila sa ulica cele bivse SFRJ i kataloga te reklama i tako neguje secanje na tu firmu 🙂
https://www.facebook.com/OpelIDA/