1. Home
  2. Vesti
  3. Toyotini i BMW-ovi inženjeri nisu komunicirali u vezi sa Suprom/Z4 od 2014.
Toyotini i BMW-ovi inženjeri nisu komunicirali u vezi sa Suprom/Z4 od 2014.
0

Toyotini i BMW-ovi inženjeri nisu komunicirali u vezi sa Suprom/Z4 od 2014.

359
0
Podelite sa prijateljima:

Da li ovo znači da su Supra i Z4 različitiji nego što smo to do sada mislili?

Juna 29. 2012., BMW i Toyota su oficijelno objavili planove u vezi sa saradnjom u okviru programa sportskog modela. Nemačku i japansku kompanije vežu i neke druge stvari, jer se kolaboracija odigrava i u oblasti razvoja sistema gorivnih ćelija, elektrifikacije pogona, kao i razvoju tehnologija lakih materijala.

Inženjeri obe marke, zajednički su radili dve godine na projektu sportskog automobila – i to je to. Glavni inženjer Toyota Supre, Masajuki Kai, za CNET je izjavio da je njegov tim poslednji put komunicirao sa BMW-ovim 2014. godine:

„Složili smo se u vezi sa paketom, sa stvarima poput gde treba da je tačka kuka vozača, dužine međuosovinskog rastojanja, širine, pozicije rezervoara, gde treba da stoji A stub… Sve se to desilo sredinom 2014. Nakon toga smo radili potpuno odvojeno i nismo dalje komunicirali međusobno.“

Da podsetimo, BMW je u oktobru 2017. saopštio da će Z4 biti „apsolutno jedinstven“ u poređenju sa Suprom, ne samo što se tiče dizajna, već i osećaja za volanom.

Razlike između nemačkog i japanskog automobila su tolike da Kai čak nije siguran koliko komponenti se dele između Z4 i Supre, mada je mehanička platforma identična. Toyotin kupe će koristiti BMW-ov motor i menjač, ali je sve ostalo po receptu japanske marke.

Nakon projekata GT86/BRZ sa Subaruom i Supra/Z4 sa BMW-om, Toyota je otovrena za novo udruživanje, iz kojeg bi mogao da se izrodi naslednik MR2 ili Celice. Perjanica sportske game japanskog proizvođača će biti hiperautomobil, baziran na GR Super Sport konceptu sa oko 1.000 hibridnih „konja“.

Izvor: CNET

 

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments