1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Chevrolet Corvette sa centralno postavljenim motorom
Zanimljivost dana: Chevrolet Corvette sa centralno postavljenim motorom
1

Zanimljivost dana: Chevrolet Corvette sa centralno postavljenim motorom

326
1
Podelite sa prijateljima:

Za nekoliko meseci, Chevrolet će predstaviti potpuno novu osmu generaciju Corvette, a jedno je sigurno – po prvi put u istoriji, ovaj legendarni američki automobil će imati centralno postavljen motor.

Međutim, ovo nije prvi put da najveća divizija General Motorsa (GM) razmatra sličnu strategiju, a sve je počelo još sredinom 1960-ih godina od strane oca Corvettea po imenu Zora Arkus-Duntov.

Ovaj belgijski inženjer je spasio Corvette krajem 1950-ih godina kada je zamenio penzionerski agregat od šest cilindara moćnim V8, a nekoliko godina kasnije se činilo da je centralno postavljen motor budućnost sportskih automobila. Takva strategija se prvo pokazala uspešnom u automobilskom sportu, zahvaljujući odličnom balansu težine i maloj visini vozila, a ideja se zatim počela prenositi i na drumske automobile.

Arkus-Duntov i njegov tim su prvo razvili Chevrolet Engineering Research Vehicle (CERV) 1960. godine, a četiri godine kasnije i CERV II. Ova dva koncepta su predstavljena sa idejom da učestvuju u auto-moto sportu, a iskustvo sa njima, Arkus-Duntov je želeo da prenese i na serijski Corvette. Ideja je predložena glavnim ljudima u kompaniji 1964. godine sa ciljem za serijsku proizvodnju tri godine kasnije. Uskoro je debitovao Grand Sport koncept na čijoj bazi je razvijen veoma uspešni Chaparral trkač, tako da se Corvette sa centralno postavljenim motorom činio kao realnost.

Na Salonu automobila u Njujorku 1968. godine, GM je publici predstavio XP-880 koncept ili poznatiji kao Astro II. Mnogi su videli ovaj automobil kao budući Corvette, pošto je imao mnoge detalje spremne za serijsku proizvodnju. To se pre svega odnosi na lak pristup motoru, dodatni prostor ispod haube i vrata koja su se prostirala u krov. Moćni V8 motor zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) je razvijao 400 konjskih snaga, a ostatak mehanike (kao što su dvostepeni automatski menjač i disk kočnice) su uglavnom preuzeti sa ostatka ponude. Prema najavama, Astro II je u krivinama mogao da dostigne neverovatnih 1 G.

Iako je Astro II odlično primljen od strane publike, Chevrolet ipak nije želeo da rizikuje pošto je u navedeno vreme prodavao svaki Corvette koji je mogao da proizvede. Proizvodnja motora sa centralno postavljenim motorom bi povećala troškove, pa samim tim ideja jednostavno nije imala finansijskog smisla. To ipak ne znači da Astro II nije bio bitan pa je njegov dizajn služio kao velika dizajnerska inspiracija za potpuno novi 1968-1982. model.
Arkus-Duntov nikada nije dočekao da vidi svoju ideju u serijskoj proizvodnji, ali njegov san će ipak postati realnost u 2019. godini.

Zoran Tomasović

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izvanredan auto, stilski potpuno na nivou svog vremena a tehnicki ispred njega! Mislim da je Sevrolet mogao da pusti u prodaju oba modela paralelno, sa prednjim i centralnim motorom. Trziste bi odlucilo. Korveta iz 70-tih, cuveni „CocaCola“ model sa specificnim oblinama koje je preuzeo od ovog prototipa. Za mene najlepsa Korveta!