1. Home
  2. Vesti
  3. Ručne kočnice su vrsta u izumiranju (VIDEO)
Ručne kočnice su vrsta u izumiranju (VIDEO)
3

Ručne kočnice su vrsta u izumiranju (VIDEO)

7.30K
3
Podelite sa prijateljima:

Novo istraživanje pokazuje da su tradicionalne ručne kočnice u izumiranju.

Povlačenje parkirne kočnice nagore, decenijama je bio deo neizbežnog rituala vozača. Čini se da će tome uskoro doći kraj, jer po istraživanju koje je sproveo CarGurus, samo 37 odsto novih automobila je opremljeno tradicionalnom, mehaničkom ručkom ručne kočnice.

Proizvođači poput Dacije i Suzukija, imaju tradicionalno rešenje prisutno na svim modelima. Generalno, većina proizvođača u današnje vreme, mehaničku ručnu kočnicu nudi kod cenovnog niže pozicioniranih modela ili onih sportski orijentisanih.

U međuvremenu, mnoge premijum marke izbacuju „staru školu“ ručnih kočnica u potpunosti, zamenjujući ih elektronskom parkirnom kočnicom. Neke se aktiviraju pokretom stopala.

Istraživanje je pokazalo da Audi, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes i Porsche više nemaju u prodaji modele sa tradicionalnom ručnom kočnicom.

Postoje prednosti koje donose elektronski kontrolisane parkirne kočnice: bolje obezbeđuju automobil i nema potrebe za podešavanjem. Pored toga, većina elektronskih ručnih kočnica se automatski deaktivira pri polasku vozila, a tokom vožnje nudi sistem asistencije pri kretanju uzbrdo. Naravno, samo odsustvo ručice čini enterijer „čistijim“.

Ipak, nekim vozačima će nedostajati jednostavnost tradicionalnog rešenja i mehanička konekcija. Naravno, postoje i mane novih, elektronskih parkirnih kočnica (pogledajte video).

AutoRepublika

 

(7297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Evo 4 godine bez klasične ručne. I gledam da kupim „normalan“ automobil. Par puta me izdala. Staneš negde „na kratko“, i želiš da ostaviš motor upaljen jer je leto, vrućina, klima radi. Misliš da si povukao ručnu, izađeš a auto krene lagano nazad. Sranje u datoj situaciji je što se vrata automatski zaključavaju i imaš šanse da automobil izađe na ulicu i udari nekog, a zaključan je i ti ne možeš ući unutra da ga zaustaviš i ugasiš.

Mad Max

Ručna na dugme je za mene zlo…. Zlo koje ne trpim.
Recimo novi Megan RS nema ručnu na „dugme“.
Obično volim da pitam dilere kola pri test vožnji, kak bi se mogao zaustaviti sa ručnom na dugme, ako otkažu kočnice…. Još nisam našao nekog ko mi je ogovorio tačno.

moron

Dok može, i, ako može, ja bih birao kola sa klasičnom ručnom.
Sa jedne strane, načelno daleko više poverenja imam „u mehaničku ručnu“, nego li „u gumbić“ … I „motorić(e)“.
Sa druge strane, tu su i te eventualne krizne situacije … Kada ja nju „potegnem“ …
Sa treće strane, ta električna ručna će vlasniku, pre ili kasnije, izbiti iz džepa znatno veće novce od mehaničke ručne, koja realno može „večno“ bez ulaganja.