1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Jedini originalni Ford GT40 Roadster
Zanimljivost dana: Jedini originalni Ford GT40 Roadster

Zanimljivost dana: Jedini originalni Ford GT40 Roadster

430
0
Podelite sa prijateljima:

Priča o ratu između Forda i Ferrarija na stazama je poznat svima. Posle neuspelog pokušaja da kupi slavnog italijanskog proizvođača, Ford je odlučio da ga pobedi i to na čuvenoj stazi na kojoj se vozi trka 24 sata Le Mana. Iako nije odmah uspeo u tom potezu, GT40 je slavio četiri puta za redom od 1966. do 1969. godine i ostvario najveći uspeh u istoriji američki auto-moto sporta.

U postupku razvoja, Ford je proizveo 12 koncepta. Neki od njih, posebno oni rani, su razvijeni u Engleskoj, a posle neuspeha na Le Manu 1964. i 1965. godine lidersku ulogu je preuzeo Shelby American.

Zavisno od izvora, od pomenutih 12 koncepta, četiri ili šest su bili roudsteri proizvedeni za testiranje u takvim kategorijama izvan staze u Francuskoj. Model sa slike je jedini koji je još uvek u originanom stanju i njegova šasija nosi kodnu oznaku GT/108, a ukupno je sedmi proizvedeni GT.

Za njegov razvoj se postarala divizija u Velikoj Britaniji i konačan proizvod je bio gotov u martu 1965. godine. Kako je reč o konceptu, mnogi detalji ne liče na kasnije serijske modele, kao što su na primer farovi i branici.

Automobil je ofarban u belu boju sa plavim trakama, a pokretao ga je V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) sa oko 380 ks, što je omogućavalo modelu GT40 maksimalnu brzinu od preko 320 km/h. Ovo je navodno jedini GT u kome se lično provozao tada prvi čovek kompanije Henri Ford II, a to je uradio tokom turneje po Evropi i Americi.

Do jeseni 1965. godine GT/108 se našao na udaru američkih zakona. Naime, kada je Ford uvezao ovaj automobil iz Velike Britanije u SAD, kompanija je popunila papirologiju kojom je najavila vremenski period koji je GT/108 trebao da provede u SAD.

Kako je on proveo duže vreme od predviđenog, država je bila spremna da kazni Ford sumom od 140.000 dolara ili da automobil pod hitno napusti državu ili bude uništen. Fordu se učinilo da bi uništenje bila najjeftinija opcija pa je GT/108 sa još nekoliko braće poslat pod presu. Njega je spasio Džordž Savjer, inženjer u Kar Kraftu, samostalnoj kompaniji koja je tokom 1960-ih godina proizvodila mnoge Fordove koncepte.

Savjer je pokušao da spasi još jedan roudster (šasija broj GT/110), ali nije uspeo. Od nekih modela su sačuvani delovi, a do današnjeg dana GT/108 je jedini roudster koji je originalan.

U narednih 20-ak godina ovaj automobil je nekoliko puta promenio vlasnike, a poslednjih put je osvežen 2003. godine. Aktuelni vlasnik ovog GT/108 ga je kupio 2014. godine za sumu od 6.930.000 dolara, što ga čini jednim od najskupljih američkih automobila u istoriji.

Zoran Tomasović

(430)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments