1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volvo dobio dozvolu za testiranje samovozećih automobila na javnim putevima u Švedskoj
Volvo dobio dozvolu za testiranje samovozećih automobila na javnim putevima u Švedskoj
0

Volvo dobio dozvolu za testiranje samovozećih automobila na javnim putevima u Švedskoj

181
0
Podelite sa prijateljima:

Kako javlja časopis DI Digital švedske vlasti dozvolile su Volvou vršenje opitnih vožnji na javnim putevima u gradu Geteborgu. 

Međutim, Šveđani su imali jasne zahteve za domaću marku. Vozilo se ne sme kretati brzinom većom od 60 km/h, mora imati volan, mora imati vozača koji ne mora upravljati automobilom, ali mora konstantno držati jednu ruku na volanu. Dakle, sve mere predostrožnosti su preuzete kako bi se izbegla eventualna nesreća.

„Vlada je napravila niz zahteva koji su potpuno opravdani i mi smo ih sve ispunili“, kazao je novinarima rukovodilac odeljenja za samovozeće automobile u okviru Volvoa.

Švedski brend sprovodi već testove autonomnih vozila na javnim putevima u Kini, a njihove najave kažu da će 2021. godine plasirati na tržište model koji će imati četvrti nivo autonomije. Ovo podrazumeva da vozač apsolutno ne mora ništa da radi, ali u vozilu i dalje postoje volan i papučice za gas i kočenje, te osoba na upravljačkoj poziciji može u bilo kom trenutku preuzeti kontrolu nad automobilom.

Volvo trenutno testira flotu  od preko stotinu samovozećih modela na kineskim cestama, a najave iz matičnog Geelyja kažu da su veoma blizu krajnjoj fazi opitnih vožnji.

Mada su Šveđani uvereni da će model XC90 2021. godine debitovati sa već pomenutim nivoom autonomije, čelnici drugih marki sumnjaju u verodostojnost.  Takav je šef Toyotinog Instituta za razvoj, doktor Gil Prat koji je svojevremeno izjavio: „Niko od automobilskih ili IT brendova nije ni blizu petog nivoa autonomije, i neće biti u skorije vreme. To je apsolutna istina“.

Više o autonomni vozilima možete pročitati ovde.

 

 

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments