1. Home
  2. Vesti
  3. Da li FCA radi na razvoju novog R6 motora?
Da li FCA radi na razvoju novog R6 motora?
0

Da li FCA radi na razvoju novog R6 motora?

270
0
Podelite sa prijateljima:

Chrysler je poznat po korišćenju rednih šestocilindarskih motora, počev od 1964. aodine, a primerci koji pod haubom kriju ovako koncipiranu jedinicu mogu se pronaći u brojnim modelima grupacije, počev od Jeepa, preko sedana pa sve do pikap kamioneta. Nažalost, dugotrajna upotreba rednih šestocilindraša je obustavljena 2007. godine, paralelno sa uvođenjem u ponudu JK generacije kultnog terenca Jeep Wrangler.

Sada su sve glasnija šuškanja o predstavljanju potpuno novog rednog šestocilindraša, od strane FCA grupe. Prve spekulacije na ovu temu su se pojavile još prošle godine, ali nikakve konkretnije informacije o stepenu razvoja ove pogonske grupe, nisu prezentovane javnosti. Kao prvi medij koji je najavio novi R6 motor, Allpar je sada ponovio svoje navode, koje bi ipak trebalo prihvatiti sa blagom dozom rezerve.

Prema neimenovanim, ali “pouzdanim” izvorima Allpara, novi šestocilindarski agregat bi trebao da bude zasnovan na GME motoru sa četiri cilindra koji koristi Alfa Romeo Guilia kao i Jeep Wrangler, uz prosti dodatak dva nova cilindra u liniji, bez izmena na arhitekturi pogonske grupe.

Prvobitni plan je bio da da FCA unapredi Pentastar V6 jedinicu, ali veličina i nemogućnost obezbeđenja prirasta snage tog agregata su naveli kompaniju da rešenje potraži na alternativnom mestu. Očekuje se da novi motor poseduje zapreminu koja bi bila za trunku niža od tri litre, naravno zbog poreskih propisa koji preovladavaju u Evropi.

U svakom slučaju, najava je interesantna a najmudrije bi bilo sačekati relevantno zvanično saopštenje iz FCA grupe.

(270)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments