1. Home
  2. Vesti
  3. Rukovodilac dilera Porschea nestao sa 2,5 miliona dolara avansa kupaca
Rukovodilac dilera Porschea nestao sa 2,5 miliona dolara avansa kupaca
0

Rukovodilac dilera Porschea nestao sa 2,5 miliona dolara avansa kupaca

423
0
Podelite sa prijateljima:

Verovatno najveći slučaj pronevere u istoriji Porschea na severnoameričkom tržištu

Champion Porsche je najveći distributer vozila marke Porsche u Severnoj Americi. Kompanija se našla u problemu nakon što je potpredsednik za marketing Širaz Sokrali, nestao bez traga. S obzirom na to da je visoko rangirani službenik u hijararhiji dilera “propao u zemlju” sa oko 2,5 miliona američkih dolara, slučaj će preuzeti odeljenje policije koje se bavi proneverama umesto kolega iz sektora za pronalaženje nestalih osoba.

Prema vestima koje je preneo specijalizovani medij The Drive, besni kupci su tužbu podeneli kako protiv dilera, kompanije Champion Porsche, tako i protiv fizičkog lica koje je glavni akter pronevere.

U današnje doba, informacije se šire velikom brzinom, a šta se zapravo desilo, indikuju objave na sajtu Rennlist koji predstavlja jedan od najpopularnijih foruma na internetu, namenjen ljubiteljima marke Porsche.

Sokrali je bio lično zadužen za najvažnije klijente kompanije koji su se pokazali kao najimućniji, pa je tako igrajući ulogu prodajnog savetnika kontaktirao sa onima koji su želeli da poseduju veoma ekskluzivne primerke modela 911 GT3 i 911 GT3 RS.

Dovitljivi Sokrali se dosetio da osnuje novu kompaniju koju je nazvao “Champion Autosport”. Zatim je i falsifikovao osnivačka dokumenta te firme kako kupci ne bi primetili da se radi o prevari. Ovo je u Americi moguće, s obzirom na to da osnovne informacije o kompanijama nisu javno dostupne kao u Evropi, ili u Srbiji na primer, preko sajta Agencije za privredne registre.

Bogata klijentela je nasela a i nije bilo mesta velikim sumnjama jer je Sokrali bio visoko rangiran rukovodilac sa uzornom biografijom. Nakon potpisanog ugovora o kupoprodaji, više njih je izvršilo pozamašne avansne uplate. Neposredno pre nego što je nestanak službenika otkriven, jasno, bankovni račun je sveden na nulu, odnosno novac je podignut.

Porsche Cars North America se trenutno nosi sa besom i frustracijom prevarenih kupaca, koji svoje nezadovoljstvo iskazuju i preko društvenih mreža.

Portparol najvećeg distributera Porschea  u Americi je izjavio da kompanija nije imala nikakva saznanja o prevarnim namerama svog rukovodioca, a da će pravni zastupnici Champion Porschea pomoći svim oštećenim licima u podnošenju tužbi protiv prevaranta. Kupcima ovo nije neka uteha, jer se ispostavlja, kako piše The Drive, da je ovaj distributer i ranije bio akter u sličnoj matrici pronevere.

Podsetićemo, nešto slično se pre više godina dogodilo i u Srbiji, kada je kupac položio gotovinu u blagajnu jednog distributera vozila marke Dacia, uz potpisan document o prijemu novca, od strane radnice kompanije, koja je novac proneverila. Distributer je odbijao odgovornost, svaljujući krivicu na fizičko lice, prevaranta.

Međutim, jasno je da, kupci Champion Porschea i kupci tog distributera u Srbiji, nisu poslovali sa fizičkim licima, već su sledili instrukcije zaposlenih kod distributera. Iz tog razloga, ne vidimo smisao podnošenja tužbenih zahteva protiv fizičkih lica, sa kojima treba da se razračuna kompanija koja ih je zaposlila i policija, dok bi pravni revolt kupaca morao biti usmeren ka dilerima.

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments