1. Home
  2. Vesti
  3. (Ne)svakidašnja greška na tehničkom pregledu
(Ne)svakidašnja greška na tehničkom pregledu
2

(Ne)svakidašnja greška na tehničkom pregledu

10.40K
2
Podelite sa prijateljima:

Na devet tehničkih pregleda načinjena ista greška, a čak ni na desetom nije utvrđeno ispravno činjenično stanje

Pre nešto više od godinu dana, testirali smo polovni Nissan Primera 1,8 Visia, proizveden 2006. godine. Tada nismo ni slutili da će baš ovaj automobil postati glavna zvezda još jednog članka, ali izgleda da to neminovno mora da bude.

Evo o čemu se radi. Primera je kupljena pod nesvakidašnjim okolnostima, zbog čega vam preporučujemo da pročitate recenziju, odnosno nekoliko godina “stara”, sa svega 550 prevaljenih kilometara, zato što je stajala u garaži godinama, bez ijedne akcije na drumu.

Nakon što je limuzina promenila vlasnika, na vozilu je instaliran uređaj za gas, a Primera radi bez greške poslednjih osam godina, odnosno 118.000 kilometara, do današnjeg dana.

Tokom tog perioda, logično, automobil je osam puta registrovan, odnosno prošao je kroz procedure obaveznog godištnjeg tehničkog pregleda isto toliko puta na različitim mestima, uz još jedan test sproveden pre pet godina u nadležnim institucijama, koji se odnosi na atest uređaja za gas.

Juče je, u skladu sa zakonskim normativima, u Auto-moto savezu Srbije, izvršen ponovni pregled u cilju pribavljanja dokumenta o reatestu instalacija za gasni uređaj.

Tokom tog pregleda, tehničar je vizuelnim pregledom oznaka na pogonskoj grupi, utvrdio da je broj motora (homologacijska oznaka) QG 181463220.

Upoređivanjem sa informacijama koje su ispisane na saobraćajnoj dozvoli, gde u predviđenom polju stoji: 0G181463220, zaključio je da je, na svim dosadašnjim tehničkim pregledima, greškom prvi karakter unet kao cifra “0”, umesto onako kako piše na samom agregatu “Q”.

Vlasnik automobila je inače po zanimanju ovlašćeni revizor, odnosno “profesionalni skepticizam” mu je ugrađen u genetski kod. Iz tog razloga, izvršio je i lični uvid u fotografiju na kojoj se vidi homologacijski broj i uporedio sa oznakom unetom u saobraćajnu dozvolu, ali i u dokumenta sa jučerašnjeg pregleda u Auto-moto savezu Srbije.

Ličnim uvidom dakle, utvrdio je da ni tehničar nije spazio da se potkrala još jedna greška, gde je umesto (druge) cifre “1”, homologacijski broj trebao da sadrži karakter “4”.

Sve u svemu, ono što na motoru piše, i što bi trebalo da stoji u predviđenom polju na saobraćajnoj dozvoli je: QG184463220.

Nakon utvrđenih svih propusta, vlasnik Primere je potpisao dokument nazvan “Nalaz o neusklađenosti”, nakon čega bi trebalo da mu za par dana bude poštom isporučeno “Uverenje o ispitivanju vozila”, koje izdaje za Agencija za bezbednost saobraćaja.

Pošto sva dokumentacija bude kompletirana, na tehničkom pregledu, vlasnik bi trebao da prijavi neusklađenost, nakon čega sledi zamena saobraćajne dozvole.

Nama ostaje da se zapitamo kakvi su to genijalci razvili Nissan Primeru, kada je toliko kompleksno utvrditi homologacijsku oznaku na motoru istog.

Zvezdan Božinović

(10404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nissan Primera … Imah davno u praksi jedan slučaj sa Nissan Primerom (mislim, iz 2003. ili 2004, svakako je bila kupljena neposredno pre osnivanja firme koje je današnji uvoznik i davalac garancije ). Tužna priča o tome kako je motor imao gadan problem (na jednom klipu je „pukao“ neki „zarez“ koji sprečava rotaciju karike oko klipa, a osim gubitka kompresije (pošto je deo koji je otpao napravio „ris“ na cilindru i klipu) i gubitka snage, došlo je i do konstantno povećane potrošnje ulja, koja je na kraju zapušila i katalizatore. I motor je lagano umirao ( sve slabije i sporije… Pročitaj više »

DrMr

Trebalo je da ih tuži, s obzirom da se tokom garantnog roka više puta žalio rad motora i svaki put su ga iskulirali.