1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia ProCeed (2019.)
Kia ProCeed (2019.)
0

Kia ProCeed (2019.)

1.99K
0
Podelite sa prijateljima:

Kia je predstavila potpuno novi ProCeed, čija će prodaja početi 2019. godine, U nastavku pročitajte sve što bi trebalo znati o korejskom novitetu, a prvo javno predstavljanje ProCeeda će se dogoditi na Salonu automobila u Parizu, početkom sledećeg mjeseca.

Dizajn i funkcionalnost

ProCeed kombinuje izgled tradicionalnog karavana sa atraktivnošću takozvanih shooting brake verzija. Prednja polovina ProCeeda dijeli većinu osobina sa standardnim hedžbek rođakom, modelom Ceed. Zadnjim dijelom automobila dominiraju LED svijetla, koja se protežu čitavom širinom automobila, ako se zanemari kratak diskontinuitet, negde po sredini vozila.

Prednji dio automobila je više smiren, ali je i dalje interesantan. Rešetka hladnjaka je kreirana na način da na posmatrača ostavi utisak da je automobil širi i niži nego što zapravo jeste, što celokupnom izgledu daje mnogo izraženiju sportsku notu, sa značajnom dozom agresivnosti.

Po pitanju dimenzija, za ProCeed se ne može reći da je u pitanju mali automobil. Sa 4.605 milimetara ukupne dužine, gotovo da je dugačak kao tipični predstavnici limuzina iz D segmenta. Čitav automobil je niži za 43 milimetra, a klirens je za 5 milimetara kraći u odnosu na Ceed SportsWagon model.

Međuosovinski razmak je ostao nepromjenjen u odnosu na Ceed, pa tako iznosi 2.650 milimetara. Pozamašne dimenzije će biti dobra vijest onima kojima je potreban ogroman prtljažni prostor. Sa podignutim naslonima zadnjih sjedišta on iznosi 594 litara.

Kako bi dizajn ovog automobila došao do izražaja, vjerujemo da će većina prodatih primjeraka biti opremljena GT Line paketom, koji ProCeedu daruje još izraženiji sportski izgled.

Kada je enterijer u pitanju, Kia je i ovde odradila veoma dobar posao.

Centralnom konzolom preovladava ekran info-zabavnog sistema koji je osjetljiv na dodir, a po dijagonali se proteže čitavih 7 inča. Moguće je naručiti opciono rješenje izdašnijih dimenzija (8 inča), a u oba slučaja monitori su okruženi ventilacionim ovorima.

Ispod ekrana info-zabavnog sistema se nalazi veliki broj fizičkih tastera. Proizvođač je i sa ostatkom kabine odigrao na sigurno, te preovladava jednostavnost, što će učiniti da se enterijer dopadne najvećem broju kupaca.

Integracija pametnih telefona sa Android Auto i Apple CarPlay sistemima se ostvaruje putem Bluetooth konekcije. Pretpostavljamo da će se kupci sa liste dodatne opreme najčešće odlučivati za luksuzan muzički uređaj koji potpisuje JBL kao i sistem za otključavanje i zaključavanje vozila bez upotrebe klasičnog ključa, uz opciju pokretanja motora pritiskom na taster.

Uz standardnih šest vazdušnih jastuka, napredni sistemi vozačke asistencije dodatno podižu nivo bezbjednosti putnika, koristeći sklopove koji permanentno nadgledaju okruženje automobila kako bi se spriječio neželjeni događaj ili kako bi se barem umanjile posledice eventualnog sudara.

Standardni bezbjednosni sistemi obuhvataju asistenciju dugih svijetala, upozorenje na umor vozača, pomoć pri održavanju vozila u saobraćajnoj traci i sistem za autonomno kočenje u kritičnim situacijama. Kao deo dodatne opreme dostupni će biti i adaptivni tempomat, upozorenje na vozila koja se nalaze u  mrtvom uglu, pomoć pri parkiranju i detekcija pješaka u uslovima smanjene vidljivosti.

Pogonski sklopovi

Kupci će imati izbor između više benzinskih i dizel agregata zapremine od jednog litra do 1,6 litara. Osnovni agregat u ponudi je jednolitarski turbobenzinac sa tri cilindra, sa svojih 120 konjskih snaga i 172 njutn metara obrtnog momenta. Nakon njega slijedi, takođe turbobenzinski motor, zapremine 1,4 litara koji isporučuje 140 konjskih snaga uz 242 Nm obrtnog momenta. Oba agregata standardno dolaze sa šestobrzinskim manuelnim mjenjačem, dok je veća jedinica dostupna i sa sedmostepenim automatiskim mjenjačem sa dvostrukom spojnicom.

Za ljubitelje dizelaša dostupan je motor zapremine 1,6 litara sa 136 “konja” i 320 Nm obrnog momenta. Vrh ponude čini GT model koji pogoni 1,6-litarski turbobenzinski motor, koji razvija 204 konjskih snaga i 265 njutn metara obrtnog momenta.

Sve verzije ProCeeda standardno dolaze sa nezavisnim vješanjem točkova, odnosno identičnom postavkom primjenjenom i kod modela Ceed i Ceed Sportwagon, ali je, u skladu sa dizajnom, ProCeed dobio trim ogibljenja koji je nešto tvrđi. Bez obzira na dimenzije felni, Michelin Pilot Sport 4 pneumatici su standardni.

Proizvodnja ProCeeda će početi u novembru, dok će se prvi primerci na evropskim ulicama naći početkom 2019. godine.

Proizvođač je obezbedio sedmogodišnji garantni period, čime je privukao veliki broj kupaca.

Enes Eki Alković

(1989)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments