1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler pripremio programska rešenja za dizel skandalom pogođena vozila
Daimler pripremio programska rešenja za dizel skandalom pogođena vozila
0

Daimler pripremio programska rešenja za dizel skandalom pogođena vozila

256
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački gigant Daimler je započeo sanaciju problema koji je isplivao pre nekoliko meseci a tiče se, čega drugog do sistema upravljanja izduvnim gasovima i prekomernih štetnih emisija. Danas je stigla objava proizvođača o instalaciji novog softvera na, skandalom pogođenim vozilima.

Novi program, prema navodima iz Mercedesa, odnosi se na više stotina hiljada vozila marke, a upravo je zvanično označen početak akcije u Evropi.

Podsetićemo da je za oko 700.000 vozila sa oznakama Mercedes-Benza, nemačko regulatorno telo Savezni organ za motorna vozila (KBA), naredilo Daimleru povlačenje u servis, kako bi se rešio problem sa manipulativnim uređajem koji reguliše nivo štetnih isparenja. Jedna grupa pogođenih vozila će biti neopozivo prinuđena da poseti servis, dok će korektivna intervencija na drugom delu vozila biti zasnovana na dobrovoljnoj osnovi.

Daimler je prvobitno objavio da je pripremio softverska unapređenja za oko 300.000 automobila u Evropi, kako bi se redukovala emisija štetnih azotnih oksida, što je u velikoj meri i realizovano u međuvremenu.

Kupci su obavešteni

Zatim je taj broj automobila tokom prošlog leta, odnosno 2017. godine, neposredno pred početak Dizel samita, uvećan na oko tri miliona primeraka, ali za dodatnih 2,7 miliona vozila još uvek nije pripremljen korektan softver.

Sveukupno, pripremljeno je nekoliko stotina verzija programa i korespondirajućih aplikacija koje su dostavljene regulatornom telu – KBA. Prema navodima iz Daimlera, određene verzije krosovera GLC, kombi vozila Vito i V klasa, mogu biti privedena intervenciji.

Vlasnici pogođenih vozila su obavešteni o svim detaljima, a putem interneta mogu proveriti da li je njihovo vozilo na listi koja deklariše povučene verzije.

Daimler navodi da je kooperativan sa vlastima i brani se od optužbi za prevaru, navodeći da instalirani softver nije posedovao potencijal za prevarne radnje, čime izražava neslaganje sa nemačkim regulatornim telom.

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments