1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prestolonaslednik Hyundaija polako preuzima ulogu oca
Prestolonaslednik Hyundaija polako preuzima ulogu oca
2

Prestolonaslednik Hyundaija polako preuzima ulogu oca

292
2
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Motor grupa je imenovala „prestolonaslednika“, Jui San Čanga, na mesto prvog potpredsednika, pomerivši ga za korak bliže poziciji koju trenutno drži njegov otac, koji je čelnik drugog po veličini južnokorejskog konglomerata.

Četrdeset sedmogodišnji Čang, koji će asistirati svom ocu i predsedniku grupe, Mong Ku Čangu, promovisan je na novu poziciju da bi se suočio sa „problemima vezanim za opadajuću globalnu prodaju i konkurentsku dinamiku na glavnim tržištima“, saopštila je Hyundai Motor grupa.

Konglomerati poput Hyundai Motor grupe i Samsung grupe, koji su izrasli u globalne firme iz pepela Korejskog rata (1950-1953.), prolaze kroz „smenu generacija“ na treću, odnosno četvrtu generaciju lidera.

„Na svojoj novoj poziciji prvog potpredsednika kompanije, Jui San Čang će nadgledati kompletna poslovanja grupe, asistirajući i podnoseći izveštaje predsedniku, Mong Ku Čangu“, saopštio je portparol Hyundai Motor grupe. Mlađi Čang je na mestu potpredsednika konglomerata od 2009.

Smena generacija

Čang „junior“ je prisustvovao poslednjih godina na sastancima sa vodećim ljudima u industriji, zamenivši svog osamdesetogodišnjeg oca, koji se u poslednje vreme retko pojavljuje u javnosti. Stariji Čang, „veliki šef“, koji je predsednik Hyundaija dve decenije, transformisao je kompaniju u petog po veličini proizvođača automobila na svetu (zajedno s Kia Motors).

Sada se Hyundai muči sa slabom prodajom u Kini i SAD, gde kompanija nije reagovala na vreme kada je reč o rastućoj potražnji za SUV/krosover modelima, ali i iz razloga što je konkurencija jednostavno „pobegla“ u smislu tehnološkog napretka. Unapređenje mlađeg Čanga predstavlja deo nastojanja da se „popravi buduća konkurentnost i obezbedi radikalan napredak u filozofiji prodaje“, u vreme kada automobilska industrija prolazi kroz velike promene, saopštila je grupa.

Prvi potpredsednik je vodeća ličnost u naporima grupe da razvije buduća vozila, koja će biti u skladu sa modernim trendovima, koji nalažu ponudu u vidu autonomnih i digitalno povezanih vozila, kao i u unapređivanju premijum marke Genesis.

„Hyundai Motor će aktivno nastojati da se transformiše iz proizvođača automobila u provajdera inteligentnih solucija prevoza“, rekao je Čang u govoru na forumu u Indiji prošle nedelje. Glavni izazov, po njemu, biće konsolidovanje njegovog upravljanja grupom.

Hyundai Motor grupa je u maju postavila plan restruktuiranja vlasništva, koji je još više pojačao uticaj porodice i popločao put ka nasleđivanju „carstva“. Planu su se suprotstavio američki fond za omeđivanje rizika (hedge fund), Elliott Management.

Vlada Južne Koreje je pozvala na reformu konglomerata koji su u vlasništvu porodica, poznatoj pod imenom „Chaebols“, nakon skandala vezanog za ucenu, koji je doveo do svrgavanja predsednika i hapšenja šefa Samsung grupe.

S obzirom na feudalnu strukturu korejske kompanije, ne treba da čudi što se rigidno drži (proverene) zaostale tehnologije i motorizacije iz prošlog veka.

Izvor: Reuters

 

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Da… nije uobičajeno da se konglomeratom upravlja tako što ti je najjača kvalifikacija to što si sin nečiji. Ali nije to prošli, već pretprošli vek…

Ercegovac

Само знак да су слични нама .
Знате ону питалицу,кад Сремац прогледа, кад му отац умре…