1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Lexus uvodi kamere-retrovizore u serijsku proizvodnju (GALERIJA I VIDEO)
Lexus uvodi kamere-retrovizore u serijsku proizvodnju (GALERIJA I VIDEO)
0

Lexus uvodi kamere-retrovizore u serijsku proizvodnju (GALERIJA I VIDEO)

1.08K
0
Podelite sa prijateljima:

Kamere se prilagođavaju da bi kreirale mnogo bolji uvid u ono što se dešava oko automobila, i to u zavisnosti od situacije.

Proizvođači automobila obično uvode najnoviju tehnologiju u svoje perjanice, da bi se zatim ona širila na niže pozicionirane modele. Međutim, Lexus je uradio uprvo suprotno, jer je retrovizor-kamere insalirao na ES sedan. Nažalost, regulativa, koja na globalnom planu nije još uvek oficijelno prihvatila ovo rešenje, za sada rezultira time da će trenutno samo Japanci uživati u novoj tehnologiji.

Lexus je novom sistemu podario jednostavno ime – „digitalni spoljni retrovizori“. Tamo gde se inače tradicionalno nalaze ogledala u kućištima, koja nam pomažu da vidimo šta se dešava iza i delimično pored vozila, sada su zamenjena malim postoljima, koja, zahvaljujući manjim dimenzijama, pozitivno utiču na preglednost i doprinose redukciji šumova prouzrokovanih strujanjem vazduha. Na displejima od pet inča, koji se nalaze u uglovima kabine, projektuje se slika koju detektuju kamere.

Prednost ovog rešenja se ogleda u boljoj prilagodljivosti u odnosu na tradicionalnu postavku. Kada vozač aktivira pokazivač pravca, dolazi do zumiranja da bi se bolje uočilo okruženje vozila. Ukoliko detektor „mrtvog ugla“ registruje vozilo koje vozač ne može da vidi, kamera podešava ugao da bi ono ušlo u vidno polje vozača. Takođe, vozači mogu i manuelnim putem da podese retrovizore po sopstvenom nahođenju.

Vožnja noću je takođe bezbednija, jer unapređenje slike, odnosno posvetljavanje, omogućuje vozačima da vide stvari koje ranije nisu mogli.

Lexus je postavio kamere unutar malih niša, a kompanija tvrdi da je dizajn otporan na kišu i sneg, koji bi mogao da se taloži na sočivima. Priloženi video klip takođe sugeriše da postoji opcija grejanja, kao dodatna prevencija.

I drugi proizvođači planiraju uvođenje kamera-retrovizora. Primera radi, Audi namerava da ih opciono ponudi u budućem E-Tron električnom SUV-u. Pored toga, Mercedes-Benz ima sistem primenjen na kamionu Actros, koji uključuje par masivnih displeja od 15 inča na A stubovima. Na ovaj način, tvrdi Mercedes, poboljšala se ekonomičnost za pet odsto.

 

(1078)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments