1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet potvrdio da Ford Mustang “jede Camaro za doručak“
Chevrolet potvrdio da Ford Mustang “jede Camaro za doručak“
0

Chevrolet potvrdio da Ford Mustang “jede Camaro za doručak“

1.40K
0
Podelite sa prijateljima:

Rivalitet između Forda i Chevroleta traje više od jednog veka, a najveći dvoboj je između Mustanga i Camara. Chevroletov velikan je nestao sa tržišta posle 2002. godine, ali se vratio devet godina kasnije u velikom stilu.

Camaro je nadmašio Mustang po prodaji pet godina za redom (2010-2014.), ali debitovanjem nove generacije 2015. godine situacija se iznenada promenila. Spomenute godine, Mustang je po prodaji nadmašio Camaro ogromnom razlikom (122.349 prema 77.502), a iako je rival odgovorio osveženim modelom prošle godine baš ništa se nije promenilo. Posle osam meseci ove godine Camaro ne samo što zaostaje za Mustangom već ga je nadmašio i deset godina star Dodge Challenger.

Ovo je potvrdio i Al Openhajzer, glavni inženjer u timu za razvoj Camara, izjavljujući da “Mustang trenutno jede Camaro za doručak“, a kao razlog spominje bolju ponudu rivala među jeftinijim verzijama.

Naime, Mustangov osnovni model (cena 26.120 dolara) pruža značajno moćniji 2,3-litarski motor sa 310 ks od Camara (cena 25.000 dolara) koji se može dobiti sa dvo-litarskim motorom sa 275 ks. Da bi se dobio Camaro sa sličnim performansama kao osnovni Mustang, kupac mora da izabere V6 modele sa cenom od 26.995 dolara.

Dok je brzina jedan od razloga neuspeha, Camaro se ne može pohvaliti ni drugim karakteristikama kojima bi nadmašio rivala. Primera radi, osveženi model je značajno manji od prethodnika pa se tako publika žali na nepostojeći prostor na zadnjim sedištima i u gepeku, a kritike idu i na račun enterijera lošeg kvaliteta i izuzetno loše preglednosti. I sam dizajn se dovodi u pitanju pa se Chevrolet odlučio samo osvežiti deset godina star dizajn, a u Americi, takvi pokušaji su uglavnom osuđeni na neuspeh.

Kako Chevrolet planira da vrati svog velikana u vrh? Publika će na novi model čekati još nekoliko godina, ali u međuvremenu će stići sniženje cena. To se pre svega odnosi na osnovne modele pa tako dvolitarski turbo motor u LE paketu opremu (sa modifikovanim ogibljenjem, 20-inčnim felnama i šestostepenim manuelnim menjačem) će biti za 1.000 dolara jeftiniji nego u prošlosti.

Šanse su male da će takve promene doneti rezultate. Chevrolet priznaje da je uradio odličan posao sa V8 modelima kao što su SS, ZL1 i Z28, ali da većina kupaca samo želi standardni kupe i da nije spremna potrošiti više od 30.000 dolara. A to je kategorija gde Camaro još uvek sa značajne distance gleda Mustangu u leđa.

Posle osam meseci ove godine Mustang je privukao 55.849 kupaca, Challenger 46.851, a Camaro 34.106.

(1401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments