1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagen uvodi tehnologiju 3D štampanja u serijsku proizvodnju
Volkswagen uvodi tehnologiju 3D štampanja u serijsku proizvodnju
0

Volkswagen uvodi tehnologiju 3D štampanja u serijsku proizvodnju

964
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen tvrdi da je prvi proizvođač automobila koji koristi HP-ovu Metal Jet 3D tehologiju štampanja, koja pojednostavljuje i ubrzava oblikovanje metala.

Nemački gigant kaže da se na ovaj način produktivnost povećava za 50 odsto u odnosu na ostale metode 3D štampanja, u zavisnosti od komponenti, dodavši da je „trodimenzionalno štampanje spremno za masovnu proizvodnju“.

Kompanija radi u saradnji sa proizvođačem štampača, HP-om i proizvođačem komponenti GKN Powder Metallurgy, u cilju započinjanja masovne proizvodnje, nakon što je proces predstavljen na Međunarodnom tehnološkom sajmu u Čikagu.

Martin Gede, šef Volskswagenovog tehnološkog planira i razvoja je rekao: „Proizvodnja automobila se suočava sa kapitalnim izazovima: naši kupci su sve zahtevniji kada je reč o opcijama personalizacije. U isto vreme, sve se usložnjava sa pojavom novih modela. Iz tog razloga se mi oslanjamo na tehnologiju, da bismo obezbedili tečnu i brzu proizvodnju. 3D štampanje igra značajnu ulogu u proizvodnji individualnih komponenti.“

Prethodni procesi 3D štampe se mogu upotrebiti samo za specijalnu proizvodnju individualnih delova ili prototipova. „Metal Jet“ sistem omogućava proizvodnju velikog broja komponenti bez potrebe da se razvijaju i proizvode alati, tako da se na taj način štedi na vremenu, uz bržu proizvodnju velikog broja jedinica.

Volkswagen i njegovi partneri razvijaju tehnologiju tako da elementi dizajna mogu da se štampaju najpre u malim serijama, kao što su recimo oznake na zadnjem delu vozila, posebne ručice menjača ili ključevi sa personalizovanim potpisom. Ovo će biti u ponudi čim pre.

GKN Powder Metallurgy namerava da uspostavi „lančani proces usmeren ka automobilskoj proizvodnji“ sa Volkswagenom. Prve male dizajnerske komponente će dalje biti korišćene za razvoj tehnologije, tako da prve strukturalne elemente u okviru masovne proizvodnje treba očekivati za dve do tri godine.

„Kompletno vozilo verovatno neće biti proizvođeno putem 3D štampanja u nekoj bliskoj budućnosti, ali broj i veličina delova iz 3D štampača će značajno porasti“, rekao je Gede. „Naš cilj je da integrišemo štampane strukturalne elemente u novu generaciju vozila što je pre moguće. Dugoročno gledajući, očekujemo kontinuitet u povećanju broja komponenti, veličine delova i tehničkih imperativa, sve do delova veličine fudbalske lopte u preko 100.000 jedinica godišnje.“

Novi dodatni proces proizvodi sloj po sloj, koristeći prah i vezivnu masu. Komponenta se zatim „peče“ u metalni predmet kroz proces sinterovanja. Ova procedura se razlikuje od prethodnik, u kojima je prah topljen laserom.

Primera radi, MINI je između ostalih proizvođača koristio ranu tehnogiju 3D štampanja za razno-razne asesoare.

 

(964)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments