1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. 5 fascinantnih stvari u vezi sa Ferrari LaFerrarijem
5 fascinantnih stvari u vezi sa Ferrari LaFerrarijem
0

5 fascinantnih stvari u vezi sa Ferrari LaFerrarijem

485
0
Podelite sa prijateljima:

Da li ste znali da?

  1. Elektromotor u LaFerrariju prozvodi više električne energije nego Toyota Prius. Prvi hibridni model iz Maranela koristi usluge moćnog, 6,3-litarskog V12 motora, koji isporučuje 800 konja i 700 Nm, dok elektromotor dodaje još 163 ks i 200 Nm, za total od 963 ks i 900 Nm. Pored toga, visok obrtni moment dostupan pri niskim obrtajima, omogućava LaFerrariju neverovatan priliv snage duž čitavog raspona rada visokoturažnog V12 motora.

2. LaFerrari raspolaže masom 20 odsto manjom u odnosu na Enza. Ova dva modela su praktično istih dimezija, ali je hibridni primerak lakši. Najveća promena, kada je o spoljašnjosti reč se odnosi na međuosovinsko rastojanje, jer su i prednji i zadnji prepusti kod LaFerrarija bolje izbalansirani. Kada se pogleda spreda i sa strane, „nos“ koji se oštro spušta naglašava „mišićava“ krila, što na neki način daje omaž prototipovima iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka.

 

3. Ferrari LaFerrari se tehnički može voziti naglavačke! Hiperautomobil iz Maranela je uz pomoć vazdušnog tunela dizajniran tako da ostvari perfektan balans između aerodinamike i vertikalnog aerodinamičkog pritiska. Koristi aktivni aerodinamičke sisteme, uključujući spojlere i difuzore koji se automatski izvlače ili uvlače, u zavisnosti od brzine. Teoretski, ukoliko bi sva krila i difuzori ostali izvučeni pri brzini od preko 320 km/h, LaFerrari bi mogao da kreira dovoljno vertikalnog aerodinamičkog pritiska da bi mogao da se vozi naopačke!

4. Novi komplet pneumatika za LaFerrari košta oko 3.000 dolara. Doduše, prednje gume su nešto jeftinije, naravno zbog toga što su manje izložene ekstremnim silama, tako da nisu toliko zahtevne kao zadnje. Uzimajući u obzir da su pneumatici posebno razvijeni za potrebe ovog ultraekskluzivnog hiperautomobila, ne čudi da prednje jedinice koštaju 500 i više dolara po komadu a zadnje preko 800 „zelenih novčanica“. Dakle, uživanje na stazi ne samo što je ultimativno, već i košta papreno.

5. Proizvedeno je manje od 500 primeraka. To znači da je LaFerrari značajno ekskluzivniji od F40, a pored crvene, bio je dostupan i u drugim bojama. S obzirom na jedinstvenost nekih primeraka, ne čudi što im je vrednost porasla za do 500 odsto u odnosu na „početnih“ 1,7 miliona dolara.

 

(485)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments