1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nije krenulo dobro za VW u parnici sa akcionarima kompanije
Nije krenulo dobro za VW u parnici sa akcionarima kompanije
1

Nije krenulo dobro za VW u parnici sa akcionarima kompanije

373
1
Podelite sa prijateljima:

Svima nama je dizelgejta preko glave, ali ovde se radi o odštetnom zahtevu koji je u finansijskom smislu dovoljno izdašan da bi se iz tih sredstava moglo pristupiti razvoju čak devet novih modela. Ili uporedite iznos koji je u sporu, sa budžetima balkanskih zemalja i brzo ćete shvatiti značaj ovog predmeta za automobilsku industriju, a posebno za Volkswagen.  

Bivši prvi čovek Volkswagen grupe Martin Vinterkorn je reagovao sporo u rešavanju problema koji se odnosi na nepoštena dela kompanije u vezi sa izduvnim gasovima, a koja su ishodovala ogromnim novčanim kaznama u Americi, izloženo je pred sudijom tokom današnjeg dela suđenja.

Ko je kada, koliko i šta znao u vezi sa skandalom, pitanja su od suštinskog značaja za ishod spora koji su pokrenuli akcionari protiv VW grupe. Da podsetimo da je odštetni zahtev postavljen na iznos od 9,2 milijarde evra, a više o tužbi može saznati ovde, čime ćete steći uvodna saznanja koja će vam olakšati praćenje daljih dešavanja u sporu.

Sudija Kristijan Žade je rekao da je tadašnji izvršni direktor kompanije reagovao izuzetno tromo nakon što je upravni odbor, dva meseca ranije, razmatrao reakcije Volkswagena na otkiće američkih vlasti o manipulativnom softveru za upravljanje radom sistema za prečišćavanje izduvnih gasova. Naime, raskrinkavanje prevare Volkswagena je pretilo da dovede do toga da kompaniji bude zabranjena prodaja vozila na teritoriji SAD. Tužilac, akcionari tvrde da je nepobitna činjenica o upoznatošću Vinterkorna sa problemom, najkasnije počev od tog trenutka.

„Osoba koja se ponaša u skladu sa načelima dobrog privrednika, tu informaciju bi podelila sa svima kojih se ona tiče,“ rekao je sudija tokom drugog dana saslušanja u okružnom sudu grada Bruncvik. „Čini se da se to nije dogodilo.“

Ostaje nejasno, izneo je sudija, zašto kompanija nije izdala saopštenje za javnost odmah nakon što je utvrđena manipulacija sa rezultatima testova izduvnih gasova.

Sudija je takođe izneo da je razumno pretpostaviti da je Vinterkorn imao relevantna saznanja znatno pre nego što su to američke vlasti otkrile.

Međutim, pravni zastupnik Volkswagena Tomas Lajbšer, izjavio je da je to samo nepoštena pretpostavka odnosno besmisleno nagađanje.

Vinterkorn se povukao u danima koji su usledili nakon izbijanja skandala, a pred nemačkim istražnim organima je izjavio da nije imao pojma o prevari pre nego što je VW javno priznao počinjeno nedelo. Advokat bivšeg čelnika Volkswagena nije bio dostupan za komentar.

Protiv Martina Vinterkorna (71) je podignuta krivična prijava u SAD, pre nekoliko meseci. On je optužen za zaveru u cilju prikrivanja dizelgejt skandala. Tu njegovim mukama nije kraj pošto je i njegova kompanija najavila da će verovatno zahtevati isplatu odštete zbog uloge u skandalu.

Prvi dan suđenja

Na prvom saslušanju u ovom sporu, koji je započeo u ponedeljak, sudija je izneo tvrdnju da bi argumenti koje u svoju odbranu iznosi Volkswagen mogli biti legitimni, jedino ukoliko je bilo razumno očekivati da će sporazum u pogledu visine kazne za kompaniju, biti postignut veoma brzo, kao i ako je VW sarađivao sa organima istrage u najboljoj veri i trudu da se do istine dođe što pre.

Sudija je takođe izneo da je odluka o manipulativnoj radnji od strane Volkswagena doneta u periodu između 2005. i 2007. godine, ali je naglasio da još uvek nije jasno da li je namera bila prevarna i u odnosu na akcionare kompanije.

Rukovodilac entiteta Deka Investment se pozvao na slučaj koji je u Nemačkoj poznat kao Musterklage, odnosno tražio je da se presudi po tužbi jednog akcionara a da se rešenje suda primeni na svih 1.670 koji su oštećeni.

Moguće je da će tužbeni zahtevi koji se odnose na period pre 2012. godine biti odbijeni kao neosnovani, zbog postulata iznetih u dokumentu koji specificira ograničenja, izjavio je sudija prvog dana suđenja.

Završetak ovog sudskog spora se očekuje naredne godine, a sasvim je verovatno da u finalu završi na višoj sudskoj instanci.

AutoRepublika

(373)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudan mi ovaj tekst u svetlu navodnih izjava „sudije“ …