1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Nemački Harley Davidson
Zanimljivost dana: Nemački Harley Davidson

Zanimljivost dana: Nemački Harley Davidson

605
0
Podelite sa prijateljima:

U prošlosti ste na našem portalu ste imali prilike da čitate o motociklima marke Harley Davidson koje je zapravo razvio Aermacchi u Italiji, a Amerikanci zatim prodavali na domaćem tržištu pod svojom oznakom kako bi se unovčila slava. Ali ovo nije bio jedini put da je Harley Davidson prisvojio tuđi proizvod…

U periodu posle Drugog svetskog rata kompaniji iz Milvokija su pripala tehnička rešenja za nemački DKW RT125 kao ratni plen, a kao rezultat je nastao malo poznati Harley Davidson Hummer.

Tokom 1930-ih godina RT125 je bio izuzetno cenjen i popularan narodni motocikl u Nemačkoj. U periodu kada ni Volkswagen „Buba“ još uvek nije postojala, DKW je pružio proizvod koji je bio kvalitetan, moderan i najbitnije od svega pristupačan za kupovinu i održavanje. DKW je preživeo rat i nastavio sa proizvodnjom automobila i motocikala, ali kao kompanija iz poražene države je bio primoran da podeli svoja tehnička rešenja sa savezničkim državama. Na njegovoj bazi su kasnije nastali motocikli pod oznakama BSA-a, MMZ-a, SHL-a i Minska, a od 1948. godine i Harley Davidsona.

Američka kompanija se do tada uglavnom kocentrisala na veće, moćnije i skuplje motocikle, ali je u posleratnom periodu primetila i potrebu za jeftinijim proizvodima. Najezda takvih proizvoda iz Japana i Nemačke je krala sve veći broj kupaca pa je Harley Davidson iskoristio poklon u vidu DKW RT125 i 1948. godine debitovao svoj model S-125. Kao što mu ime kaže, zapremina njegovog motora je bila 125 kubnih centimetara a isporučivao je tri konjske snage. Takav motor će opstati u proizvodnji sve do 1965. godine u nekoliko različitih verzija, ali je zapremina motora postepeno povećana do maksimalnih 175 “kubika” na Pacer verziji (1962-1965.).

Tokom 18 godina proizvodnje originalnog nemačkog motocikla, Harley Davidson je najviše pažnje privukao sa Hummer verzijom, koja je ime dobila po Dinu Hameru, vlasniku salona u saveznoj državi Nebraski koji je svake godine prodavao najveći broj motocikala iz kategorije do 125 kubnih centimetara.

Hummer je do današnjeg dana najslabije opremljeni i najjeftiniji Harley Davidson ikada proizveden, pa se prodavao bez opcije startovanja motora putem ključa, bez alkumulatora, sirene, migavaca i svetala kočnica. To je omogućilo veoma nisku cenu, a popularnost je bila najveća tokom čuvene recesije iz 1958. godine. Ona je smanjila kupovnu moć pa i pored maksimalne brzine od svega 80 km/h Hummer je bio ekonomičan i jeftin. Međutim, već 1959. godine njegova prodaja biva stopirana posle 31.793 proizvedena primerka, a menja ga model Super sa većim motorom zapremine 165 “kubika”.

Kao što smo spomenuli, Harley Davidson je nastavio da koristi nemačku tehnologiju na baznim modelima sve do kasnih 1960-ih godina kada su kupili Aermacchi i prešli na italijanske modele.

Zoran Tomasović

(605)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments