1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Lamborghini i Porsche idu na berzu?
Lamborghini i Porsche idu na berzu?
0

Lamborghini i Porsche idu na berzu?

507
0
Podelite sa prijateljima:

Šef finansija VW grupe, Frank Viter, ove nedelje je zamoljen da prokomentariše da li će najveći svetski proizvođač automobila otvoriti slobodnu prodaju akcija, i to kada je reč o luksuznim divizijama, Porscheu i Lamborghiniju.

On nije kategorički rekao „ne“, što bi potencijalno moglo da „otključa“ milijarde dolara vrednosti za Volkswagenove investitore.

„To je legitimno pitanje, bez dileme“, rekao je Viter, govoreći na Bloomberg Intelligenceovom vebinaru za investitore i analitičare, održanom u Londonu. „Trenutno je fokus na pripremi jedne kamionske divizije za inicijalnu javnu ponudu, uz restruktuiranje 12 automobilskih marki, koje bi u perspektivi trebalo da međusobno funkcionišu efikasnije, da se poveća dobit iz poslovanja i „oslobodi potencijal“. Svako drugo razmišljanje bi moglo da bude nazadno, ali to nije trenutno prioritet na kojem menadžment radi.“

Volkswagen grupa je prošle godine ostvarila rekordnu prodaju i profit, uprkos tome što se borila sa posledicama dizel skandala. Ipak, osnovni kapital je u padu za 19 odsto ove godine, a tržišna vrednost kompanije je „čamila“ na 67 milijardi evra. Perspektiva u automobilskom sektoru je i dalje zamagljena zbog pretećeg trgovinskog rata i neodlučnog industrijskog zaokreta ka električnim vozilima i novim digitalnim servisima.

Bilo kakav korak prema delimičnoj separaciji luksuznih marki koje donose veliku zaradu i generišu nekih 60 odsto profita grupe, mogao bi da bude još veći katalizator. Zarada se višestruko uvećava kako je proizvođač automobila „specijalizovaniji“, za šta su dobar primer italijanski Ferrari i proizvođač kamiona, Volvo AB. Oni po prodatoj jedinici zarađuju mnogo više nego diversifikovani konglomerati kao što su VW ili Daimler. Britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila, Aston Martin, takođe je najavio inicijalnu javnu ponudu u Londonu.

Novi šef VW grupe, Herbert Dis, preduzeo je korake koji bi mogli da poopločaju put za strukturalne promene. Kompanija planira da odvoji Lamborghini  od Audija i spoji je sa Porscheom, da bi oformila takozvanu „grupu superpremijum marki“, koja uključuje Bentley i Bugatti. Ova divizija bi samostalno mogla da vredi više od 120 milijardi evra, kaže Bloombergovi viši analitičar, Majkl Din, što je gotovo dvostruko više od trenutne vrednosti čitave grupe.

Kompleksna struktura Volkswagenovih akcionara je u prošlosti ograničavala mogućnosti menadžmenta kada je reč o sprovođenju dubljih reformi. Rana razmatranja u vezi sa mogućom prodajom Ducatija su prošle godine eliminisali upravo ključni akcionari.

Međutim, kompanija je napravila napredak kada je u pitanju eventualna prodaja manjeg udela u Tratonu, diviziji koja proizvodi teške kamione.

Volkswagenov nadzorni odbor je odobrio plan da se Traton pripremi za eventualno partnerstvo ili emisiju obveznica. Konačna odluka je još uvek na čekanju, ali čini se da je reč o formalnosti, jer su predstavnici svih akcionara i sindikata podržali projekat.

Izvor: Bloomberg

Priredio: Pavle Barta

 

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments