1. Home
  2. Vesti
  3. Opel/Vauxhall propušta Salon automobila u Parizu
Opel/Vauxhall propušta Salon automobila u Parizu
0

Opel/Vauxhall propušta Salon automobila u Parizu

205
0
Podelite sa prijateljima:

Opel, kao i sestrinski Vauxhall, prate primer nekih proizvođača, tako da se neće pojaviti na Salonu automobila u Parizu.

Nemačka marka, koja je u vlasništvu PSA grupe, samo je još jedna kompanija u nizu, koja odustaje od pojavljivanja na jednom velikom automobilskom salonu. Što se Pariza tiče, U „Gradu svetlosti“ nećemo videti Aston Martin, Bentley, Fiat Chrysler, Ford, Lamborghini, Mazdu, McLaren, Mitsubishi, Nissan i Rolls-Royce.

Opelov portparol je izjavio da je ova odluka stavlja veći akcenat na događaje koje će kompanija organizovati u svojoj režiji, kao i da će se vratiti izlaganju na salonima „kada to bude profitabilno i razumno u smislu komunikacije s publikom“.

Zašto sve veći broj proizvođača automobila odlučuje da izbegne prestižne sajamske automobilske izložbe? Pariz tvrdi da salon poseti više od miliona ljudi, uz 10.000 novinara, a to je „mnogo očiju“. Međutim, kompanije ne žele da troše novac da bi se sa drugim firmama takmičile za pažnju novinara. Često, „poslastice“ u vidu korporativnih i proizvodnih noviteta, izgube  se u moru sličnih, a ukoliko je najavljena neka velika premijera, koja je „zvezda dana“, ona u senku stavi ostale, što se naravno, mnogima ne sviđa.

Dakle, iz navedenog ne čudi što automobilske kompanije zaobilaze salone automobila. Audi, Mercedes i BMW se neće pojaviti u Detroitu 2019. Umesto toga, fokusiraju se na privatne i individualne događaje, na kojima novinari imaju vremena da „prouče“ i „svare“ sve nove informacije, kao i da postave pitanja.

Ono što je takođe ušlo u „modu“ je prisustvo na manjim, prestižnijim manifestacijama, kao što je Festival brzine u Gudvudu ili Nedelja automobila u Montereju. Takođe, kompanije, koje nisu vezanih ruku kada je reč o restriktivnim automobilskim salonima, mogu da lansiraju nove proizvode i novitete kada god to smatraju pogodnim, naravno, pre svega zahvaljujući internetu. Novinari više ne moraju da putuju s jednog na drugi kraj kontinenta ili planete da bi videli nova vozila. Proizvođači ne moraju više da čekaju održavanje salona da bi privukli pažnju javnog mnenja i „sedme sile“. Društvene mreže čine širenje informacija lakšim nego ikada ranije. Tehnologija takođe omogućava automobilskim kompanijama da događaje prenose putem „live streama“ na Facebook, YouTube, kao i druge platforme. Šta to znači? To znači da mnogo veći broj novinara, i to na globalnom planu, dobija informacije u realnom vremenu.

Čak, moglo bi da se kaže da tradicionalni saloni automobila odumiru. Međutim, ono što je verovatnije je da će evoluirati. Detroit, primera radi, svoj događaj iz hladnog januara premešta na početak juna. Lepo vreme omogućava i više aktivnosti ispod otvorenog neba, što može biti značajna stavka u privlačenu „većeg broja očiju“.

Sigurno je da će dinamika promena biti ubrzana, tako da ćemo u naredne 2-3 godine biti svedoci velikih promena.

 

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments