1. Home
  2. Vesti
  3. Sud odlučio da Frankfurt mora da uvede zabranu starijih dizela, ali i benzinaca
Sud odlučio da Frankfurt mora da uvede zabranu starijih dizela, ali i benzinaca

Sud odlučio da Frankfurt mora da uvede zabranu starijih dizela, ali i benzinaca

1.21K
1
Podelite sa prijateljima:

Nema sumnje da će Frankfurt na Majni uskoro morati da uvede zabranu upotrebe dizel, pa čak i benzinskih vozila starijih generacija. Ovakvu odluku je doneo nemački sud, odlučujući u predmetu koji je pokrenula organizacija Nemačka pomoć prirodi, navodeći visoke nivoe prisustva azotnih oksida u vazduhu.

Prema ovoj presudi, gradske vlasti će morati da ograniče mogućnost kretanja dizel vozila koja koriste tehnologiju koja ne obezbeđuje poštovanje najmanje Euro 5 normi, a interesantno je da se isto odnosi i na automobile koji koriste benzin kao pogonsko gorivo. Za njih je propisano, u smislu neometanog kretanja svim gradskim ulicama, ispunjenje zahteva definisanih u Euro 3 standardu. Frankfurtske vlasti moraju da odluku suda učine funkcionalnom do februara naredne godine.

To nije sve, jer sudski nalog nameće potrebu ograničavanja upotrebe dizel vozila koja su harmonizovana sa Euro 5 standardima, počev od septembra 2019. godine. O ovim pitanjima je odlučivao Administrativni sud u Visbadenu.

„Zabrana upotrebe, u određenim zonama, vozila koja koriste stariju tehnologiju prečišćavanja izduvnih gasova je neophodna. Ovo stoga što niti jedna mera koja je do sada preduzeta nije ishodovala efektivnom smanjenju prisustva azotnih oksida u vazduhu,“ izjavio je sudija Rolf Hartman.

Nemačka organizacija za zaštitu prirode Deutsche Umwelthilfe, je navela da je aktuelni zakonski limit u pogledu prisusva azot dioksida, a koji iznosi 40 mikrograma po kubnom metro vazduha, i koji je na snazi od 2010. godine, znatno premašen u ukupno 28 gradova Nemačke.

Nakon što je sud odlučivao o daljim opisanim potezima vlasti u Frankfurtu, na dnevni red dolaze i tužbe po istom osnovu, a u vezi (ne)čistog vazduha u Darmštadu, Visbadenu i Ofenbahu. Za očekivati je pokretanje istorodnih sudskih postupaka i za Berlin, Keln, Bon, Majnc, Minhen i još oko 20 drugih gradova koji krše odredbe zakona o čistom vazduhu.

Prvu zabranu dizela na teritoriji Nemačke su uvele vlasti Hamburga, i to bez sudske prisile, tokom maja ove godine. Štutgart i Ahen su već sudskim putem obavezani da slede primer Hamburga.

(1214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

A šta se dešava sa vozilima koja su ušla u kategoriju oldtimera? Da li su ona izuzeta od date zabrane?
Već se može naslutiti povratak youngtimera i oldtimera na ulice u većem broju ako su izuzeta od ove zabrane.
Živele 80-te.