1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen Mercedes-Benz Actros (2019.) – Zbogom retrovizorima
Predstavljen Mercedes-Benz Actros (2019.) – Zbogom retrovizorima
19

Predstavljen Mercedes-Benz Actros (2019.) – Zbogom retrovizorima

12.21K
19
Podelite sa prijateljima:

Ponuda modela iz segmenta teških komercijalnih vozila nije ni približno tako bogata kao ona koja se odnosi na izbor putničkih automobila, a ovo je posebno tačno kada govorimo oevropskom tržištu. Izbor se svodi na proizvode sledećih marki: Mercedes, Volvo, MAN, Scania, DAF, Iveco i Renault.

Ime Actros je dobro poznato u svijetu kamiona, mnoge vežu lijepe uspomene za razne generacije ovog modela, a takođe je u narodu poznat po izreci:”Actros vidi brdo prije vozača”, jer mu hitrost i nije bila baš najbolja osobina. Sa ovim osvježenjem, Mercedes je glavni fokus stavio na tehnologiju i bezbedonosne sisteme.

 

Kada je eksterijer u pitanju nije se mnogo primjenilo. Zadržano je potpuno isto lice, sa blago modernizovanim farovima, a bočna linija je u potpunosti ostala ista. Jedina razlika se odnosi na retrovizore. Naime, njih više nema u tradicionalnom obliku, jer su zamjenjeni kamerama. Mnogi će napraviti buku kako je ovo loša odluka, ali u nastavku ćete vidjeti zašto je ovo zapravo i najbolja rešenje.

Odgovor je jednostavan, a on glasi: bezbednost. Preglednost je uvijek bila najveći problem kod kamiona, jer je postojao ogroman mrtav ugao, a pri skretanju, nemoguće je bilo vidjeti kraj prikolice na tradicionalnom ogledalu.

Sa uvođenjem kamera, mrtvi ugao je skoro u potpnosti eliminisan, a pri skretanju, kamera se rotira kako bi pratila prikolicu, i tako u svakom momentu vozač uživa u maksimalnoj preglednosti. Pored toga, kamere će preko noći omogućavati perfektnu vidljivost, s obzirom da posjeduju integrisan noćni režim.

Još jedna noćna mora svakog kamiondžije jesu lopovi, zbog kojih su vozači u određenim državama  primorani da dodatno osiguraju vrata svog kamiona dok spavaju. Od sada će i ovo biti prošlost, s obzirom na to da će za vrijeme odmaranja, kamere služiti kao video nadzor, koje bi, u slučaju da prepoznaju nepoželjnu aktivnost, aktivirale alarm u kabini.

Enterijer je mjesto gdje se većina promjena dogodila. U potpunosti je nov. Dva kontraverzna ekrana iz putničkih automobile, sada su smješteni i na centralni panel kamiona. Onaj ispred vozača služi za osnovne informacije poput brzine kretanja, broja obrtaja kolenastog vratila, nivoa goriva u rezervoaru, temperature rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje, kao i ostale uobičajene podatke.

Što se tiče ekrana sa desne strane u odnosu na vozača, proizvođač nije precizirao koji sistem koristi, ali je jasno da podržava sisteme konektivnosti: Apple CarPlay i Android Auto. Ovaj ekran će takođe nuditi opciju uspostavljanja veze sa dispečerom, kako bi se olakšao način na koji vozači dobijaju instrukcije za sledeće ture.

Pored toga, vozaču Actrosa je sada dostupna tehnologija autonomne vožnje nivoa 2, a putem koje system upravlja po potrebi, pedalom gasa, kočnice kao i upravljanjem na jednostavnijim dionicama, sa obaveznim povremenom reakcijom vozača, kako se ne bi desilo da osoba za volanom zadrijema. Tu je naravno i sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, kao i neprestano nadgledanje okruženja kamiona kako bi se izbjegao svaki mogući sudar.

Kada je motorizacija u pitanju, ona je ostala nepromenjena, pa su u ponudi četiri različita motora koja se nude u 16 konfiguracija. Zavisno od iste, izlazna snaga varira od 238 pa sve do 630 “konja” uz 3.000 njutn metara obrtnog momenta.

U ponudi je i agregat koji sagoreva prirodni tečni gas a koji isporučuje 302 konjske snage. Štetne emisije ugljen dioksida su na ovoj verziji za četvrtinu manje u odnosu na dizel jedinice.

Iz Mercedesa je stigla izjava o tome da je u razvijanju i čisto električna verzija, ali da se ona na tržištu neće pojaviti u skorijem periodu.

(12212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Sto se tice teretnog programa tu ja Mecki skidam kapu.Nase Evropske kamione nisam shvatao nesto posebno,specijalno..ok dobri su i to je to. Al kada sam otisao u Canadu da vozim kamion i kada sam vidio (a i vozio) sta oni tamo voze i sa cim rade ja sam se bukvalno slogirao.Tehnoloski zaostataka (ubjedjen sam da je svjestan i namjeran,oni tamo jesu veoma primitivni i glupi ali ne toliko da ne znaju precerati nekoliko Actrosa,Scania,MAN-ova i detaljno ih rasturiti i prosto kopirati tehnologiji koju poseduju) je strahovit,30 godina njihovi kamioni tehnoloski zaostaju za Evropskim,prikolice su im federasice i dan danas,to smo… Pročitaj više »

Renault Terminator

Hvala Zvezdane,nemoj me hvaliti uobrazicu se?,salim se…

Renault Terminator

Kako se radi Petkom😁…
https://youtu.be/iPKWtPShYPU

Renault Terminator

Ako zelite upoznati puteve i prirodne ljepote Austrije iz mog ugla vozaca kamiona onda uzivajte,bice gomila snimaka🙂….
https://youtu.be/H6oltJDFQZc
https://youtu.be/_c6myT9P-WQ
https://youtu.be/GcHPWbgprJM
https://youtu.be/U9c1htIx_vs
https://youtu.be/bNbQwqnP0dc
https://youtu.be/vqinEmjrWzY

moron

Da li je moguće da ti navigacija do sada nije naučila taj „austrijski“ jezik ? 😊😊😊
p.s. izgleda da si brži od ogromne većine tvojih kolega.

Renault Terminator

Ja joj jos tepam „navi legenda“😂..
Njemacki me urnise druze,ne pitaj me nista☹…
Cijeli zivot ucio engleski,pa jos isao na kurs Engleskog,pa u Canadi par godina..znaci nidje veze sa Njemackim jezikom.

Yankee

Druze, koju kameru koristis? Trebalo bi mi ovako nesto za Uber.

Renault Terminator

Kamera je GoPro 8 hero black.
Ali mislim da je nisam jos podesio 100%,rezolucija itd…i kamera mi snimi video npr od 1h.A kada taj video prebacujem na tel. ili racunar onda ga isecka ovako kako sam okacio,ovo je u stvari jedan video ali iseckan.To ne znam jos kako da rijesim..

Stari Dejan

A ne možeš nekako da namestiš recimo na telefonu da ti snimaju obe kamere, zadnja put a prednja kabinu? Možda bi snimak bio malo „truckav“ ali ne znam koliko ti je to bitno?

Yankee

Mene pitas ili Terminatora?

Stari Dejan

Tebe, tebe. Bre 🙂

Yankee

Ne znam zaista koliko je ostvarljivo, jer meni radi Uber, Lyft i Mapa, znaci 3 aplikacije istovremeno. Imam kameru u autu, snima napred i nazad, ali kvalitet slike nije dobar kao na ovim gore snimcima.

Renault Terminator

Nisam probao,mislim da ne moze ali i da moze ne zelim sebe snimati,nisam neka slika i prilika🤣…

Stari Dejan

A meni opet zapao za oko onaj snimak o B6. 🙂
Neka Laguna tamo negde je ljuta, samo da znaš 😎

Renault Terminator

Heh..taj dan Megane je bio na velikom servisu,pa sam uzeo od kolege Passata.
Bio sam ja gledao Lagunu 3 i htio sam prije Lagunu da uzmem nego Meganea 3,ali nema u Austriji Lagune benzinjare ni za lijeka a dizel me ne zanima.I onda sta cu,daj Meganea.Mada sam i Meganea trazio 1.4 TCe,ali ni njega nema ni za lijeka u Austriji.

Stari Dejan

A što ne dizel? Koliko sam ja razumeo taj 2,0 dizel je jedan od najboljih koje je Reno ikad napravio

Renault Terminator

Ne volim dizel u automobilu.U kamionu da ali u autu ne.A i Renault ima bolje benzinske motore od dizela,mada i vecina njihovih dizela je ok…

Renault Terminator