1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Analiza: da li krivica zbog loših rezultata Ferrarija ide na račun Fetela ili tima?
Analiza: da li krivica zbog loših rezultata Ferrarija ide na račun Fetela ili tima?
10

Analiza: da li krivica zbog loših rezultata Ferrarija ide na račun Fetela ili tima?

449
10
Podelite sa prijateljima:

Kada se pogleda unazad, glavna stvar koja je obeležila dosadašnji deo sezone su velike greške Sebastijana Fetela zbog kojih Hamilton sada ima 30 bodova prednosti u šampionatu, iako nije pokazao kvalitet koji to opravdava.

Ova tema pogotovo je aktuelna sada, nakon što je Nemac napravio još jednu grešku u nizu koja ga je koštala pobede, a direktno omogućila Hamiltonu da dođe do iste. Šta se dešava sa Fetelom i da li je sve samo njegova krivica?

Sezona je krenula sjajno za vozača Ferrarija, dve pobede u prve dve trke, ali već na trećoj, dešava se prvi peh kada ga tim ne uvodi na promenu guma nakon izlaska vozila bezbednosti. Na taj način pobeda je poklonjena Rikijardu, a da nije bilo propusta oko zamene guma, nikada ne bi došlo do duela Fetela i Ferštapena, pa bi kontakt bio izbegnut.

Velika nagrada Azerbejdžana

Prvu veliku grešku Fetel pravi na trci u Azerbejdžanu. I ovaj put tim pravi grešku. Nemac je nakon zamene guma izašao iza Botasa, koji je još uvek bio na svom prvom setu guma. Finac je na starom setu bio brži od Fetela na novom, a nakon izlaska vozila bezbednosti, Botas je dobio besplatnu zamenu guma i zadržao prvo mesto. Fetel je na restartu trke išao na sve ili ništa u prvoj krivini. Blokirali su mu točkovi, uništio je gume, pa je trku umesto na prvom završio na četvrtom mestu. Tragedija je još veća po njega jer je Hamilton pobedio.

Velika nagrada Francuske

Sledeća velika greška bio je udes sa Botasom na startu trke u Francuskoj. Nakon kazne i popravki, uspeo je da završi trku na petom mestu, ali je Hamilton ponovo trijumfovao.

Velika nagrada Austrije

Odmah i na sledećoj trci u Austriji pravi grešku u kvalifikacijama kada blokira Saincov brzi krug i zarađuje kaznu pomeranja tri pozicije unazad.

Velika nagrada Nemačke

U Nemačkoj je napravio do tada najveću grešku kada je sa vodeće pozicije izleteo i prepustio pobedu Hamiltonu.

Velika nagrada Mađarske

U Mađarskoj ponovo tim pravi propust, kada bolid podešava za trku koja je vožena po suvom, a ne za kvalifikacije koje su vožene po kiši, i to na stazi gde startna pozicija znači sve. Na istoj trci tim pravi još jedan propust na promeni guma, nakon kojih Fetel izlazi iza Botasa i gubi svaku šansu da stigne Hamiltona.

 

Velika nagrada Italije

I tako polako dolazimo do „tragedije“ u Monci. Problem je počeo već u kvalifikacijama, kada je Kimi osvojio pol poziciju. Tačnije, problem je način na koji je to Finac uradio. Monca je poznata kao staza  gde zavetrina mnogo znači kada se voze kvalifikacije. Sve je urađeno tako da je Fetel u poslednjem pokušaju davao zavetrinu Raikonenu, umesto da bude obrnuto. Nemac je bio vidno besan toga. Na startu Fetel kao osica napada Kimija, Hamilton to koristi i napada Fetala u krivini broj četiri, gde dolazi do kontakta, nakon čega Fetel ostaje na stazi okrenut u kontra smeru.

Fetel je mogao da ima 63 poena više

Da nije bilo svih grešaka, pre svega u Azerbejdžanu, Francuskoj, Nemačkoj i Monci, Fetel bi sada imao 63 poena više, a Hamilton bi osvojio manje nego što sada ima. To znači da bi sada razlika bila više od 30 poena u Fetelovu korist, a ne obrnuto. Kroz ceo dosadašnji tekst vidi se da je odnos grešaka tima i Fetela podjednak, te to nas dovodi do konkretne problematike. Tim Ferrarija nema stratega koji je sposoban da vodi ekipu. Fetel je u Ferrari došao kako bi išao koracima svog idola Mihaela Šumahera. Ipak, zanemario je jednu stvar. Ferrari je u to vreme imao Rosa Brona i Žana Toda. Taj tandem je funkcionisao savršeno i Šumaher nije imao na šta da gubi energiju i bio je skoncentrisan isključivo na trkanje. Ovo nije slučaj sa Fetelom. Ferrari sada ima vidno najbolji automobile na gridu, ali ni približno sposobno rukovodstvo da ekipu vodi do titule. Fetel zbog toga mora sve vreme da misli o tome da li su mu stavljene dobre gume, da li je i kada trebalo da ide na promenu guma, kako treba podesiti automobil…

 

Sve ove stvari Hamitonu odrađuje tim i on je slobodan da se fokusira na trkanje. Ovo nije samo Fetelov problem. Ferrari zagorčava život i Raikonenu, a poslednja glupost u nizu bila je kada je Finac nije imao dovoljno goriva da vozi kraj kvalifikacija u Belgiji.

Ferrari ne uči na greškama već ih ponavlja

Kada se vratimo u prošlost vidi se da Ferrari ne uči na svojim greškama već ih samo ponavlja, a znamo šta se kaže za one koji konstatno rade istu stvar a očekuju drugačiji ishod. Zbog istih stvari, Alonso je napustio Ferrari. Jedan od primera je bio vrhunac nemara ekipe, kada su na kvalifikacijama za trku u Brazilu Španca pustili na stazu sa praznom baterijom.

Prva stvar koju Ferrari mora da promeni je odnos između vozača. Mercedes ima jasnu podelu na prvog i drugog vozača i oni savršeno sarađuju kako bi se Hamiltonu što više pomoglo u borbi za titulu. Ferrarijev odgovor na to je DOZVOLA VOZAČIMA DA SE TRKAJU!? Zbog ovog u najmanju ruku katastrofalnog stava, Fetel sada mora da se bori protiv oba vozača Mercedesa, a i svog klupskog kolege.

Sada kada je pritisak još veći, verovatnoća da će Nemac uspeti da donese titulu Ferrariju su još manje. Zbog toga veća krivica za Fetelove greške leži u Ferrariju nego u njemu samom. Sa trkačke strane bi sve dobro funkcionisalo kada bi tim radio svoj deo posla kako treba. Dok je Nemac imao takvu situaciju u Red Bullu, bio je dominantan. On nije zaboravio da vozi niti vozi lošije, samo nema adekvatnu podršku ekipe. Sve dok Ferrari ne poradi na rukovodstvu tima i ne dovede stručne ljude post od 10 godina bez titule će se samo nastaviti u nedogled.

Autor: Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

 

 

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mick Doohan

Odlična analiza. Fetel još i ima dobre rezultate s obzirom na frustracije, a ima sigurno mnogo više onih koje ni ne znamo (frustracija).

Hajlender

Oooo Dušane malo ga pretjera..
1. šbbkbb za bodove, nisi nabrojao Hamiltonove greške..koliko bi on imao bodova da je sve odradio kako treba.
2.Pobrko si lončiće u vezi dozvole za trkanje, Ferrari od 97′ ima vozača br 1 i vodonošu u kontinuietu pa ni ova godina nije izuzetak, a ovo je prva Mercedesu.
3. Seb je imao dominantan bolid u Redbullu pa je zato bio dominantan, dokaz za to ti je sezona 14′, ista ekipa isti odnos.
A Talijani da su traljavi jesu, treba im PREdominantan bolid i top vozač da prikrije njihovu nonšarlanciju i osvoje prvenstvo.

Mick Doohan

Druže, nije on ništa „pobrkao“. Koje Hamiltonove greške? Hajde, nabroj ih ti. Ovo što si napisao u 2. stavki, jesi ti pao s marsa ili šta? Ko je rekao da Fetel nije imao dominantan bolid u Red Bullu? Pa u tome i jeste poenta, ima ga i sada, ali ne dominira jer mora da rasipa energiju na različite stvari jer je tim nesposoban. Aj, pročitaj tekst ponovo. Baš si „nonšarlantan“.

Regist

Nisam hamiltonov fan al njega je kimi okrenuo na silverstronu, pa se vratio. Hajlender kada je pomenuo da je Seb u red bullu bio dominantan sigurno je mislio na to da je tada bio“dominantniji“ bolid u odnosu na „dominantnost“ koju sada ima. Naravno slažemo se da je i tim bolje funkcionisao. Priča da ferari nema podelu na prvog i drugog vozača jednostavno nije tačna, imate čist primer pre dve trke, nemačka, kada je kimiju naređeno da prepusti fetelu poziciju i pre nego što je došlo do potencijalne „borbe“ za tu poziciju, pa onda monako prošle godine i slično… (dok je… Pročitaj više »

Hajlender

Greške:U Australiji i Austriji nisu ga zvali na promjenu guma pod safety car-om i ispustio je sigurne pobjede..
2- nisam, nego izgleda ne pratiš formulu dovoljno dugo,Irvine,Barrichello,Massa i sad Raikkonen sve su to vozači br.2
3. „Dok je Nemac imao takvu situaciju u Red Bullu, bio je dominantan“…rekao je Dušan i ja kažem da je imao istu situaciju u timu i 2014, pa nije bio dominantan..
A ovo zadnje govoriš što i ja, samo hoćeš da si u pravu..
Živio

Dusan Topic

Bodovi au tu samo da prikazu koliko su greske Ferrarija i Fetela skupe a ne da se gleda sta bi bilo, Ferrari jeste imao podelu na prvog i drugog vozaca ali kad je imao jednog sampiona i jednog vozaca da ga podrzava, sada je slucaj da su u timu dva sampiona i sa mogu da se trkaju videlo se u Italiji, a i u nekoliko navrata je Kimi smetao Fetelu u borbi sa Mercedesima. Fetel jeste imao dominantan bolid, ali je i pored toga ceo tim funkcionisao pesprekorno i Fetel je bio tu samo da vozi, a ovde bukvalno bodi… Pročitaj više »

Crni

Ogromne pare se vrte u formuli.. cisto sumnjam da je sve „ko pobedi, pobedi“..

Hajlender

Greške su skupe i na njima se dobijaju ili gube prvenstva, bez obzira jesu li timske ili vozačeve,ali nemoguće je odvoziti sezonu bez njih.. nabrajajući samo jednu stranu dobijam dojam da si navijač Ferrarija, pa ne znam koliko možeš biti objektivan 🙂 Bila su dva prvaka i sa Alonsom i Raikkonenom pa i ako je bilo nekih iluzija nakon par utrka po default-u zna se ko je br1 a ko br2, isto kao i sada.. Kažeš smetao mu Finac u borbi protiv Merca,šta ćemo sa Njemačkom?? Jel ga puštao prošle sezone?da nabrajam dalje?? Zato sam i napisao PRE velikim slovima… Pročitaj više »

Japanautofan

Sena i Prost vozili u istom timu.
Zar šampion nekome da cuva ledja !?
Ma ‘ajde ?

Regist

Malo je subjektivna konstatacija da samo mercedes ima jasnu podelu na prvog i drugog vozača… ovo je prva trka gde su ih „pustili“ da se trkaju. Šta je bilo pre samo dve trke, tj sa nemačkom kada ih je Kimi naterao da jasno kažu da pusti fetela a ne da filozofiraju „ti si brz a fetel je isto brz ali bi fetel bio brži“… Ne mogu da razumem koliko „fetelovci“ prozivaju kimija zbog ove trke, bar je za klasu bolji čovek od fetela.. Ako je Kimi već takav neverovatan krug odvozao u kvalifikacijama i ove godine najverovatnije napušta formulu, ne… Pročitaj više »