1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Mercedes-Benz EQC
Predstavljen Mercedes-Benz EQC

Predstavljen Mercedes-Benz EQC

599
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes je predstavio njihov prvi, potpuno električni automobil. Ovo je prvi od ukupno deset EV modela štutgartskog giganta koji će biti predstavljeni do 2025. godine.

Direktan rival Jaguarovom I-Paceu, Teslinom Modelu X i nadolazećem Audiju E-tron Quattro, novi EQC SUV je prvi električni predstavnik Mercedesa. Baziran je na modifikovanoj platformi veoma popularnog modela GLC.

Dizajn

Jasno se vidi da su se dizajneri Mercedesa ozbiljno potrudili da EQ koncept, predstavljen 2016. godine, minimalno promjene. Tako su uspješno zadržali LED traku koja se proteže čitavom širinom prednjeg dijela automobila, što je ujedno i prvi put da se nešto slično implemetira na serijski automobil sa trokrakom zvijezdom.

I pored toga što EQC nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem, tradicionalna rešetka hladnjaka je zadržana. Kada je u pitanju bočni profil, jasno se vidi da je auto zasnovan na konvncionalnom modelu GLC. Tu su takođe i novi aluminijumski naplatci specifični za EQC.

Zadnjim dijelom automobila dominira pomjenuta LED traka, slična onoj koju možemo vidjeti na najnovijim modelima Audija i Porschea, Na zadnjem braniku EV modelu, ostala je lajsna koja asocira na završetke auspuha.

Enterijerom preovladavaju, sada već uobičajeni, Mercedesovi spojeni ekrani koji će služiti za korišćenje svježeg MBUX info-zabavnog sistema. Specifično za EQC su potpuno novi ventilacioni otvori koji su vertikalno postavljeni uz vrata, dok su oni na po sredini horizontalni.

Nekarakteristično za Mercedes ovi otvori su okrenuti prema vozaču. Što se tiče praktičnosti, prtljažnik EQC će imati zapreminu od oko 500 litara, što je za 70 litara manje od Jaguarovog I-Pacea.

Pogon

Mercedes EQC poseduje dva asinhrona elektromotora, po jedan na svakoj osovini, objezbeđujući tako pogon na sva četiri točka. Prednji motor, kako tvrde, služi za efikasnost pri malim i srednjim opterećenjima, dok će motor na zadnjoj osovini služiti za povećanje dinamičnosti i užitka u vožnji. Iz Mercedesa su objavili kako je ukupna izlazna snaga sistema 408 “konja” i 765 njutn metara obrtnog momenta, što je dovoljno da, dvije i po tone težak, EQC do stotke lansira za 5,1 sekundu, sa elektronski ograničenom maksimalnom brzinom od 180 km/h.

Baterija od 80 kWh, koja sama teži 650 kilograma, novajliji daje autonomiju od oko 450 kilometara, prema novouvedenom WLTP protokolu. Vozaču će na raspolaganju biti pet režima vožnje: Comfort, Eco, Max Range, Sport i Individual koji dopušta podešavanje automobila po ličnoj želji.

Papučica gasa će davati vibrirajući signal kako bi vozaču olakšala maksimiziranje autonomije. Pomoću pedala lociranih iza volana moguće je podesiti silu kočenja elektromotora, koja služi za regenerisanje energije, a ujedno i smanjenje potrebe za korišćenjem tradicionalnih kočnica.

Kako smo već naveli, EQC je Mercedesov prvi EV model, dok će sledeći najvjerovatnije biti EQA, zasnovan na aktuelnoj A klasi.

Proizvodnja krosovera EQC će se odvijati u Bremenu i Kini, a prvi primjerci će do kupaca stići tokom 2019. Godine. Cijena je za sada nepoznata.

(599)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments