1. Home
  2. Vesti
  3. Nova generacija Audija R8 čisto električna sa 1.000 ks?
Nova generacija Audija R8 čisto električna sa 1.000 ks?
0

Nova generacija Audija R8 čisto električna sa 1.000 ks?

255
0
Podelite sa prijateljima:

Superautomobil iz Ingolštata sa atmosferskim motorom će biti ponovo rođen u električnom izdanju.

Glasine i dalje kruže da Audi neće nastaviti sa trećom generacijom R8, ali nove informacije kažu da se u ingolštatskom „kotliću“ krčka nešto posebno. Naime, Autocar je uz pomoć pouzdanih izvora lansirao vest da će R8 oznaka nastaviti da živi, ali sa „E-Tron“ sufiksom. Iz toga proizilazi da će budući supersportista raspolagati čisto električnim pogonom.  To takođe znači da sve ide ponovo na crtački sto, jer će R8 biti „uskrsnut“ kao potpuno drugačija mašina.

Ovo je u neku ruku iznenađujuća odluka, uzimajući u obzir da znamo šta se desilo sa prvim R8 E-Tronom. On nikada nije zaživeo kao serijski model, dok je proizvodnja drugog prekinuta nakon isporučenih 100 primeraka. Audi definitivno razmišlja u stilu „treća sreća“, tako da ćemo 2022. biti svedoci stupanja na scenu novog R8 E-Trona, koji bi trebalo da pronađe inspiraciju u PB18 E-Tron konceptu.

Atraktivni „shooting brake“ sa Pebl Biča raspolaže sa maksimalnih 770 konja, a glasine kažu da će serijski, električni supersportista u rezervi imati čak 1.000 ks. Uz asistenciju pogona na sve točkove, sprint do stotke će biti sveden na svega dve sekunde.

Ovo znači da R8 više neće imati „krvne veze“ sa Lamborghini Huracanom. Očekuje se da će model iz Santa Agate nastaviti s istom platformom, s tim što će 5,2-litarski V10 biti uparen s elektromotorom. Razlog leži u tome što prodaja Huracana nije dovoljno visoka da bi opravdala razvoj (skupe) nove platforme za superautomobil sa središnje pozicioniranim motorom. Dakle, novi Lambo će biti evolucija prethodnog.

Isto tako postoji mogućnost, ne toliko verovatna, da će naslednik Huracana počivati na novoj Porscheovoj platformi.

U međuvremenu, Audi je zauzet „E-Tron“ agendom, jer električni SUV treba da bude predstavljen tokom ovog meseca, da bi usledio E-Tron Sportback 2019. Audi Sport divizija priprema E-Tron GT, koji na scenu stupa početkom naredne dekade.

Aktuelni R8 će proći kroz redovnu restilizaciju, koja bi mogla da donese V6 verziju o kojoj se duže vreme govori, a možda i novi R8 GT.

 

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments