1. Home
  2. Vesti
  3. Amerika posle 20 godina bez Forda Focusa
Amerika posle 20 godina bez Forda Focusa
0

Amerika posle 20 godina bez Forda Focusa

405
0
Podelite sa prijateljima:

O planu Forda da ugasi kompletnu ponudu putničkih automobila u SAD, sa izuzetkom Mustanga, ste imali prilike da čitate nekoliko puta do sada na našem sajtu. To znači da Fiesta, Focus, Fusion/Mondeo i Taurus neće dobiti direktnu zamenu, ali je ipak postojala nada da bi mogao da debituje neki model na njihovim platformama.

Najveće šanse su davane verziji Focusa sa povišenom pozicijom sedenja, pod nazivom Active, ali zahvaljujući nedavnom trgovinskom ratu sa Kinom do toga ipak neće doći.

Američki proizvođač vozila je nedavno otvorio novu fabriku u Kini odakle je planirao da uvozi Focusa. Evropa je ranije ispala iz igre zbog jakog evra u poređenju sa dolarom čime bi Ford gubio visoke sume novca, dok se Kina smatrala realnom opcijom sve dok predsednik Donald Tramp nije uveo visoke carine na uvoz.

Na pitanje da li će nedostatak Activa poremetiti njegove planove, Ford kaže da se takav potez neće ni osetiti i da je i tako planirao godišnju proizvodnju od samo 50.000 vozila. To takođe znači da će EcoSport biti najjeftiniji model kompanije. Ipak, to se neće desiti još neko vreme pošto kompanija nastavlja sa proizvodnjom Fieste dodatnih godinu dana, a Fusion/Mondeo minimalno dve.

Focus je tako doživeo svoj definitivni kraj na američkom tržištu posle 20 godina postojanja. Ovaj automobil je stigao „preko bare“ krajem 1999. godine ili godinu dana posle debija u Evropi. Njegova druga generacija se proizvodila od 2008. do 2011. godine pod istim imenom kao i evropski rođak uprkos tome što je bila reč o potpuno različitom modelu.

Iako sigurno neće osvojiti nagrade za dizajn, ova generacija je igrala veliku zaslugu u opstanku Forda tokom kriznih godina recesije. Počev od 2012. godine Focus je ponovo postao globalni automobil uključujući i ST i RS modele visokih performanci.

Najbolja prodajna godina je bila 2000. kada je 286.166 jedinica pronašlo kupce da bi prošla godina bila najlošija sa 158.385 prodatih primeraka. Posle prvih sedam meseci ove godine prodaja je pala za 15% na 84.094 vozila.

(405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments