1. Home
  2. Zelene strane
  3. Koja industrijska grana odvaja najviše novca za marketing i gde su tu EV?
Koja industrijska grana odvaja najviše novca za marketing i gde su tu EV?
1

Koja industrijska grana odvaja najviše novca za marketing i gde su tu EV?

287
1
Podelite sa prijateljima:

Čim se ova tema našla na stranicama AutoRepublike, očigledno je da se radi o automobilskoj industriji. Istraživanje koje je sprovela kompanija Nielsen, a koje se doduše odnosi na 2009. godinu, pokazala je da su, akteri sa strane ponude na tržištu (dakle, proizvođači) te godine utrošili za svrhe marketinške promocije u Americi, ukupno 117 milijardi dolara.

Automobilska industrija je ubedljivo prva na listi sa uloženih 3,5 milijardi dolara. Slede je farmaceutska industrija kao i industrija brze hrane sa po 2 milijarde dolara, dok su maloprodajni lanci robe široke potrošnje četvrti na listi sa troškom reklame u iznosu od 1,6 milijardi dolara. Prvih pet industrija zaokružuju telekomunikacione kompanije sa ukupno 1,5 milijadi “marketinških” dolara.

Faktori koji najviše utiču na neophodnost i obim investicija u promotivne svrhe su: diferenciranost (jedinstvenost ili različitost) proizvoda; oštrina konkurencije i dužina trajanja životnog ciklusa proizvoda. Što su proizvodi iz industrijske grane međusobno sličniji, što je nivo konkurencije viši i što je redovniji ciklus zamena starog proizvoda novim, veća je potreba za intenzivnijim marketinškim izdvajanjem.

Iako je 2009. godina bila odavno, prilično je dobar reper za sagledavanje situacije i danas, jer je u tom periodu prvi talas čuvene svetske ekonomske krize već bio za nama. U međuvremenu, obim proizvodnje u automobilskoj industiji je drastično uvećan, a sa njim pretpostavljamo i marketinški budžet.

Ono što je ovde verovatno još interesantnije, odnosi se na činjenicu da proizvođači automobila izdvajaju malo, ili najčešće nimalo novca na promociju električnih vozila. Nedavno istraživanje koje je sprovela kuća CompetiTrack, pokazala je da šest najvećih proizvođača u Americi (General Motors, Ford, Toyota, Nissan, Volkswagen i FCA) skoro celokupne budžete namenjene promociji svojih paleta automobila, troše na konvencionalne modele.

Ovaj podatak jeste pomalo za nevericu, posebno imajući u vidu ogromne iznose koje države izdvajaju na ime subvencija za kupovinu elektromobila. Tu su takođe ulaganja u mrežu stanica za punjenje.

Evo nekoliko primera iz različitih američkih saveznih država. FCA, na teritoriji Kalifornije i severnog dela istočne obale, nije investirao niti jedan dolar u promociju svog Fiata 500e, baš kao što se poneo i Volkswagen sa svojim eGolfom. Pored toga, na istoj teritoriji, nije bilo niti jedne reklame za elektromobile sa oznakama sledećih proizvođača: Nissan, Toyota i Ford. Modeli Leaf, Prius Prime, Fusion i C-Max Energi ostali su uskraćeni za bilo kakav plaćeni promotivni stimulans.

Jedini model koji se nije suočio sa potpuno maćehinskim odnosom svog tvorca jeste Chevrolet Bolt, na čiju promociju je General Motors utrošio (samo) 16 miliona dolara, ali je i to bilo dovoljno da bi postao drugi najtraženiji EV, na nivou cele Amerike, odmah iza Teslinog Modela S.

Ove informacije nedvosmisleno govore o tome kolike nade proizvođači polažu u elektromobile ii koliko je profit na njima, ukoliko ga uopšte i bude, značajan.

Pored toga, obelodanjene informacije razotkrivaju svo licemerje vodećih marki koje se zakljinju u privrženost procesu elektrifikacije.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Moronov drug

U ovom tekstu se da naslutiti i odgovor na pitanje iz teksta:
https://autorepublika.com/2018/09/02/ko-je-ubio-mpv-segment/