1. Home
  2. Vesti
  3. BMW sačuvao obraz u istrazi povodom štetnih emisija
BMW sačuvao obraz u istrazi povodom štetnih emisija
1

BMW sačuvao obraz u istrazi povodom štetnih emisija

4.21K
1
Podelite sa prijateljima:

Prema preliminarnim izvšetajima, BMW nije varao niti manipulisao izduvnim gasovima na svojim dizel modelima. Ipak, stručnjaci zaposleni u minhenskom gigantu su, nenamerno pogrešili i instalirali neprikladan softver na manje od 11.000 primeraka verzija koje nose oznake 750xd i M550xd.

U poslednjih malo više od pola godine, javno tužilaštvo iz Minhena se bavi istragom protiv BMW-a zbog sumnji da je manipulisano softverom koji reguliše rad sistema za prečišćavanje izduvnih gasova na dizel vozilima, odnosno zbog sumnje da su kupci vozila prevareni. Kao rezultat sprovedene istrage, nijedan rukovodilac BMW grupe neće biti optužen.

Time što je kompanija načinila grešku prilikom instalacije neprikladnog softvera, ipak je počinjena povreda zakonskih, administrativnih odredbi, pa će kao posledicu ovog propusta minhenski gigant morati da podnese trošak od 10 miliona evra, na ime kazne.

Bez obzira na visoku kaznu, neće biti podneta niti jedna krivična prijava, pa ni ovaj slučaj, sledstveno neće završiti pred sudom. Sudski proces bi mogao biti moguć jedino ukoliko bi proizvođač smatrao iznos kazne za nenamerni propust previsokim, pa uputio žalbu, o čemu bi odlučivalo sudsko veće.

Softver koji je instaliran na spornim vozilima je namenjen nekim drugim verzijama unutar game marke BMW, a njegovom ugradnjom nije postignut nikakav uticaj na rezultate koji su se očitavali tokom testiranja nivoa izduvnih gasova, što je momentalno dalo blaži ton celom slučaju, u očima tužilaštva.

(4205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Ubacili mu Tweeter umesto Facebooka ??