1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Amerika se polako ali sigurno otuđuje od sveta – trgovinski rat
Amerika se polako ali sigurno otuđuje od sveta – trgovinski rat
1

Amerika se polako ali sigurno otuđuje od sveta – trgovinski rat

240
1
Podelite sa prijateljima:

Evropska unija je jednako zlo kao i Kina, samo što je manja

Sve obimniji je spisak država koje se nalaze pod različitim restriktivnim merama američke administracije. A nove pretnje sa one strane Atlantika pristižu. U svoj toj “Kalimero igri”, i ispravljanju globalnih “krivih Drina”, velike su šanse da na kraju, upravo glavni protagonista ekonomskih, političkih i vojnih sankcija prema trećim državama, odnosno SAD, zapravo ostane najizolovaniji akter na međunarodnoj sceni.

Nakon što je predsednik Amerike Donald Tramp odbacio ponudu Evropske unije o obostranom svođenju carina na uvozne automobile na nultu stopu, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je najavio da će biti preduzete recipročne mere, ukoliko američka strana pristupi nekakvom jednostranom potezu. Ovakav razvoj događaja označava novu epizodu u narastajućim tenzijama na relaciji dojučerašnjih bliskih saveznika po svim globalnim pitanjima.

Junker je juče za nemački ZDF izjavio da EU neće dozvoliti nikome da kreira trgovinsku politiku ovog saveza. Ukoliko Vašington uvede više carine na naše proivode, “onda ćemo uzvratiti istom merom,“ njegove su reči.

Tokom procesa inicijalnih pregovora, sa naše strane Atlantika je stigla ponuda o potpunom ukidanju carina na putničke automobile, a koja bi bila primenjena u oba smera. Predlog je usledio kao logičan nastavak na već postignute okvirne sporazume, koji se doduše nisu odnosili na vozila.

Sa druge strane, Tramp je u razgovoru za Bloomberg izjavio da to jednostavno “nije dovoljno dobra ponuda.“ Pritom je Tramp potpuno zanemario činjenicu da brojni proizvođači „evropskih“ vozila poseduju pogone u SAD (na naslovnoj fotografiji deo administrativnih zgrada kompanije Volvo, Južna Karolina).

„Navike kupaca idu u smeru kupovine evropskih, a ne američkih automobila. Evropska unija je loša skoro jednako kao Kina. Isto zlo, samo manje“ dodao je Tramp, a preneo Bloomberg.

Tramp je izgleda toliko odlučan u svojim namerama da istera ono što vidi trgovinskom pravdom da je čak zapretio povlačenjem države kojom predsedava iz Svetske trgovinske organizacije „ukoliko se pravila iste ne prilagode njegovim zamislima.“ Ovaj potez bi bio praktično usmeren na demonažu celog svetskog trgovinskog poretka kakav je građen decenijama.

Da podestimo da se američki predsednik tokom jula složio sa obustavom realizacije planova o uvođenju carina od 25% na uvezene automobile evropske proizvodnje, sve dok traju pregovori dve strane o ukidanju trgovinskih barijera u ostalim segmentima industrije. Ipak, zbog sporosti napretka u pregovorima, američka strana počinje da gubi strpljenje.

Evropski trgovinski komesar Sesilija Malmstrom je izjavila da Evropska unija ima “strateško neslaganje” sa Sjedinjenim državama, dok Junker navodi da je ispregovarao “obustavu trgovinskih neprijateljstava” za vreme trajanja, mučnih, ali pregovora koji su budili nadu u postizanje saglasnosti o ključnim pitanjima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i Junker se sastaju za tri dana, kako bi razmatrali dalje aktivnosti. Generalna pozicija najuticajnije članice Evropske unije je takva da podržava ukidanje carinskih barijera i promoviše koncept slobodne trgovine.

Nakon razgovora sa Junkerom, Nemica će se sastati i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u petak. Opet, interesi nemačke i francuske automobilske industrije su prilično suprotstavljeni.

Iako u zavadi, Evropska unija i SAD su (donekle) složne protiv Kine

Evropska unija deli američke stavove u pogledu ekonomske politike koju sprovodi kineska vlada. Predmet kritika sa zapada su subvencije koje vlada NR Kine dodeljuje privrednim subjektima, državne intervencije, prisilan transfer tehnologije. Ipak, metodi koje američka administracija koristi protiv Kine, nisu naišle na razumevanje čelnika EU.

„Iako razumemo razloge za zabrinutost američke strane, ne možemo da podržimo metode obračuna. Prevashodno mislim na revanšističke carinske stope uvedene na kinesku robu. Slična situacija je i sa Turskom. Jednostavno, ne mislimo da je trgovinski rat dobra ideja i da ga je lako dobiti,“ navela je komesarka.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Hvala autoru/autorima.