1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Bugatti Chiron i Bugatti Divo – u čemu je razlika?
Bugatti Chiron i Bugatti Divo – u čemu je razlika?
0

Bugatti Chiron i Bugatti Divo – u čemu je razlika?

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Bugatti Chiron vs Bugatti Divo.

Tokom Nedelje automobila u Montereju, Bugatti je predstavio novi „hiperekskluzivitet“ u vidu modela Divo. Ukoliko bismo morali da odredimo ultimativni serijski automobil današnjice, onda bi to bio on.

Sa cenom od 5 miliona evra, biće napravljeno samo 40 primeraka, koji su već sada rasprodati.

Divo jeste svojevrsna evolucija Chirona, dizajnirana i podešena za stazu, mada dele istu platformu i pogon. U čemu je razlika?

Već na prvi pogled, jasno je da Chironova karoserija nije tako agresivna. Linije Diva su oštrije i više preteće. Ipak, on se pre može nazvati remodeliranim Chironom nego potpuno novim modelom. Dva bratska modela dele i iste proporcije.

Da bi Divu podario jedinstvenu pojavu, Bugatti je dodao drugačije prednje farove, revidiran donji deo „anfasa“, novu haubu i „mišićavije“ krilo. Tu su i drugačija signalna zadnja svetla, kao i pragovi. Divo definitivno deluje agresivnije, što signalizuje njegovu trkačku orijentaciju.

Samim tim, nameće se pitanje, šta opravdava toliku razliku u ceni?

Identičan enterijer

Budući vlasnici se baš i neće osećati „posebno“ u odnosu na vlasnike Chirona, jer je Divo preuzeo identičan enterijer osim sedišta i par sitnijih detalja. Naravno, reč je o prelepom kabinskom prostoru sa nekim originalnim momentima. Ipak, nije tako originalan kako bi se očekivalo za automobil od 5 miliona evra.

Identična mehanika

Ukoliko „zagrebemo“ ispod površine, pronaći ćemo isti 8,0-litarski W16 quad-turbo sa 1.500 ks. To i ne treba da čudi, jer realno, šta će vam brojnija „konjica“ od Chironove?

Dok je Chiron stvoren da ostvari neverovatnu brzinu na pravcu, Divo je sposobniji na planu agilnosti i voznih osobina. Vreme kruga koje je postigao na stazi Nardo je čak osam sekundi bolje od Chironovog, što je impresivno. Inženjeri su modifikovali šasiju, ogibljenje, nagib točkova itd., a uz to su skinuli 34 „suvišnih“ kilograma. Međutim, Divo nije lagan sa svojih 1.960 kilograma, naprotiv. Do „stotke“ ubrzava za 2,4 sekunde a maksimalno može da pojuri do 380 km/h. To je dosta niže od Chironove maksimalne brzine od 420 km/h. Međutim, ovo je stavka koja malo znači na trkačkoj stazi.

Zaključak?

Razlike između Chirona i Diva nisu značajne, bar ne na papiru. Međutim, ono što ne možemo da vidimo razdvaja ova dva modela. Divo, sa dodatnim aerodinamičkim komponentama i unapređenom šasijom, prolazi krivine na trkačkim stazama na način na koji to Chiron ne može. Ipak, da li to opravdava cenu od 5 miliona evra? Kupcima to verovatno nije ni važno, jer čini se, da Divo košta 6 ili 10 miliona evra, bilo bi isto, i svi bi bili prodati unapred.

S druge strane, tu je Chiron Sport, 18 kilograma lakši od „standardnog“ modela, sa revidiranom šasijom i unapređenim ogibljenjem. On je Nardo prošao tri sekunde sporije od Diva a košta 2,66 miliona evra, što znači gotovo dvostruko manje.

Na kraju, ekskluzivnost je ono što se broji i što se dodatno plaća. Svaka roba ima svog kupca.

 

(1024)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments