1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes S klase po prvi put u istoriji sa dvolitarskim turbo motorom  
Mercedes S klase po prvi put u istoriji sa dvolitarskim turbo motorom  
3

Mercedes S klase po prvi put u istoriji sa dvolitarskim turbo motorom  

5.63K
3
Podelite sa prijateljima:

Ovo je jednostavno bilo neizbežno.

Podsetićemo da i glavni rivali Mercedesove perjanice, Audi i BMW, u svoje limuzine najvišeg segmenta već ugrađuju agregate ove zapremine. Trend je prvi započeo Audi, tako što je od 2012. do 2015. godine A8 koristio četvorocilindarski turbo motor 2.0 TFSI, u hibridnoj postavci, dok se BMW priključio trendu, modelom 730i sedan tokom 2016. godine.

Sada se evo ovom talasu priključuje i Mercedes S klase, iako ovo zapravo, striktno gledano, i nije baš prvi put. Počev od 2011. godine, u ponudi za evropsko tržište se našla i dizel verzija sa jedinicom zapremine 2.143 kubnih centimetara, koja isporučuje 204 konjske snage. Ovom prilikom, u gamu se uvodi benzinska jedinica zapremine dve litre, uz korišćenje turbo kompresora.

Nova vezija Mercedes S 320 L je debitovala u Kini. Ovakav model je već bio u ponudi na ovom tržištu ali je koristio trolitarski biturbo V6 agragat koji isporučuje 272 konjske snage. Sada je ta verzija penzionisana, a ispod haube se našla pogonska grupa označena sa M264. Iza ovog naziva se krije laki hibridni pogonski sklop a predstavljen je prošle godine na modelu Mercedes E350. Ovom prilikom je izvršena transplantacija tog tehnološkog rešenja na adekvatnu varijantu iz S klase.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima ispomoć dva turbo kompresora što rezultira u izlaznoj snazi od 299 “konja”. Ali, turbo kompresori nisu jedina asistencija motoru. Tu je i sistem EQ-Boost, odnosno starter generator, koji se napaja iz električnog sistema od 48 volti. Upotreba ovog Sistema omogućava dodatnih 14 konjskih snaga i 150 njutn metara. Dodatni impuls snage je izuzetno značajan u prvim sekundama nakon polaska iz mesta. Baterija je skromnog kapaciteta, a on iznosi 0,88 kWh.

Nakon ovih promena, na kineskom tržištu će i dalje, ulaznica u svet Mercedesove perjanice biti model 320 L, a prodaja kreće u narednih par meseci.

Proizvođač nije objavio planove u vezi ponude ove varijante na ostalim globalnim tržištima. Ipak, treba imati u vidu da štutgartski gigant nije nudio ni prethodnu generaciju modela S 320 L na ostalim tržištima, van kineskog.

(5633)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Sreća je da u S klasu nisu počeli da ugrađuju od Renoa 1,3 TCE, kao u druge modele…..

Sledge

Nije isključeno da bi se taj pokazao boljim

Trener

„Sigurno“, a najbolje bi se pokazao 0,9 Tce… Sve stručnjak do stručnjaka…