1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Arkana predstavljena na Salonu automobila u Moskvi (VIDEO)
Renault Arkana predstavljena na Salonu automobila u Moskvi (VIDEO)
0

Renault Arkana predstavljena na Salonu automobila u Moskvi (VIDEO)

4.77K
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je svetskoj publici predstavio novi automobil iz segmenta koji su ranije popunjavali samo modeli proizvođača luksuznih vozila.

Naziv novog kupe krosovera je već poznat, Arkana. Prvi susret publike sa Arkanom se dogodio na Salonu automobila u Moskvi.

Za mesto proizvodnje novog modela je određena Renaultova fabrika u Moskvi, a Arkana sada postaje perjanica francuske marke u Rusiji, na čijoj teritoriji prodaja ovog kupe krosovera startuje sledeće godine. Nakon toga, Arkana će postati dostupna i u Aziji, a potom i na drugim globalnim tržištima, izuzimajući evropsko, prema sadašnjim najavama proizvođača.

Arkana pripada C segmentu vozila sa povišenom pozicijom sedenja, uz karakterističan stajling krosovera, a poseduje mogućnost prevoza do pet putnika. Šef dizajna marke Renault, Lorens Van den Eker, je naglasio da novi kupe krosover “demonstrira ravnotežu između elegancije limuzine i snažnog utiska koji pruža krosover.”

Novajliju karakteriše stilski izraz čeonog dela vozila, promovisan kroz ostale sveže predstavljene modele francuske marke, uključujući i svetlosne grupe izvedene u punoj LED tehnologiji. Na zadnjem delu vozila se prostiru svetlosne grupe, uz primenu LED trake, celom širinom četvorotočkaša. Izložbeni automobil leži na točkovima od lake legure, promera 19 inča.

Proizvođač nije obelodanio bilo kakve podatke u vezi pogonskih sklopova, ali je poznato da će se u ponidi naći jedinica koja je do ovog trenutka bila van ponude na ruskom tržištu. Prijatno je čuti da se Renault opredelio da Arkanu kupcima ponudi uz primenu tehnologije koja omogućava pogon na sve točkove, što i pruža dozu kredibiliteta tvrdnji proizvođača da će novajliju krasiti “izvanredne sposobnosti za vožnju po nepristupačnim terenima”.

Renault Arkana će počivati na prerađenoj verziji BO platforme, na kojoj leži i Dacia Duster, kao i Kaptur, koji predstavlja blago uvećanu verziju (evropskog) Captura za rusko tržište. 

Renault navodi da je za dizajnersku inspiraciju poslužila specifičnost ukusa kupaca na ruskom tržištu, gde limuzine i dalje uživaju veliku popularnost, ali ih krosoveri lagano sustižu po tom pitanju. Novitet je razvijen i stilizovan u dizajnerskom centru kompanije u Francuskoj, a naziv potiče od latinske reči “Arcanum”, što bi se moglo prevesti kao “tajanstven, atraktivan, misteriozan, inovativnog duha.“

Arkana predstavlja prvi korak u realizaciji investicionih planova Renault grupe, koji se odnose na Rusku Federaciju, a koja je sastavni deo dugoročnog plana koji predviđa prodaju od pet miliona vozila sa oznakama francuske marke, do 2022. godine. Za francuskog proizvođača, Rusija je drugo najznačajnije tržište, odmah iza matičnog. Pogađate, razlog tome je većinski udeo u lokalnom proizvođaču Avtovaz, koji u svom investicionom portfelju drži Renault.

Marke pod kontrolom francuske grupe drže veoma značajno tržišno učešće u Rusiji, a ono iznosi 28%. Prevedeno u apsolutni broj prodatih vozila, ovakav procenat tržišnog učešća, podrazumeva prodatih 448.270 vozila tokom prethodne godine.

Marka Lada daje najveći doprinos ovom rezultatu, jer samo ona posmatrana zasebno, obezbeđuje čak 19,5%. Sledi marka Renault sa učešćem od 8,5%.

Prodaja Renault grupe na ruskom tržištu beleži višu stopu rasta od proseka, a ona iznosi 16,9%.

(4773)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments