1. Home
  2. Liste
  3. 10 modela za 2018. koji bi mogli da postanu cenjeni kolekcionarski primerci
10 modela za 2018. koji bi mogli da postanu cenjeni kolekcionarski primerci
0

10 modela za 2018. koji bi mogli da postanu cenjeni kolekcionarski primerci

1.19K
0
Podelite sa prijateljima:

Evo nekoliko aktuelnih modela koji bi u budućnosti mogli biti cenjeni oldtajmeri.

Poželjnost i ekskluzivnost su ključni atributi u svetu kolekcionara automobila. Do koje mere ta želja može da ide dokazuje suma izdvojena za Ferrari 250 GTO iz 1962.

Stotine hiljada dolara ili evra za klasične automobile izgledaju kao „sića“ naspram supereksluzivnih primeraka, ali i to su sume za respekt. Mnogi „mejnstrim“ modeli su postali cenjeni klasici, dok su drugi završili pod presama i na otpadima.

Svake godine, osiguravajuća kuća Hagerty, specijalizovana za kolekcionarske automobile, izdaje listu od 10 novih vozila koji imaju najviše šansi da jednog dana postanu kolekcionarski. Svi modeli na listi su relativno priuštivi, sa cenom koja varira od 27.000 do 93.000 dolara.

U ovogodišnjih „top 10“ se nalaze neki zaista atraktivni automobili čija je glavna uloga da pruže zadovoljstvo u vožnji. Da vidimo o kojim četvorotočkašima je reč:

Audi RS3

Cena: 59.075 dolara. Novitet u ponudi marke iz Ingolštata je sportsko izdanje najmanjeg među Audijevim sedanima. RS 3 je pogonjen cenjenim 2,5-litarskim turbo petocilindrašem, koji generiše vrtoglavih 405 ks (298 kW). Do „stotke“ ubrzava za četiri sekunde, a upravljački sistem, ogibljenje i kočni sistem su kalibrisani u cilju što boljih sposobnosti na asfaltu. U opcione komponente se ubrajaju prednji karbon-keramički diskovi, prepoznatljivi po tome što dolaze zajedno sa antracit sivim kočnim čeljustima.

Chevrolet Camaro ZL1 1LE

Cena: 71.295 dolara. Visokoperformantna verzija Camara je dobila unapređenja za 2018. u okviru nove 1LE „Extreme Track Package“ konfiguracije. Osnova je „adrenalinski“ ZL1 sa 658 ks (484 kW) iz kompresorskog V8, uz oslanjanje podešeno za maksimalno oštre prolaske kroz krivine.

Dodge Challenger SRT Demon

Cena: 86.390 dolara. Ovaj ekstremni „pony“ primerak sa monstruoznih (kompresorskih) 850 ks (626 kW) ispod haube i limitiranom serijom od 3.300 primeraka, bez planirane verzije za 2019., poseduje dozu ekskluzivnosti koja će ga bez dileme jednog dana lansirati u sfere veoma poželjnih klasika.

Honda Civic Type-R

Cena: 35.595 dolara. Jedan od najomiljenih modela među tjunerima, Civic Type-R, Hondina je ikona. Kao što je poznato, pogoni ga 2,0-litarski turbo četvorocilindraš sa 310 konja (228 kW), uparen sa manuelnom transmisijom. Pored toga, tu su brojne tehnološke implementacije, koje pomažu da ovaj superhedžbek ima bolje performanse od nekih superautomobila.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Cena: 87.695 dolara. Da li postoji sportsko vozilo sa 715 ks (527 kW), kompresorskim V8 ispod haube, a da dolazi za standardnom kontrolom zanošenja prikolice? Perjanica u Grand Cherokee porodici, kada je bogato opremljena, „dobacuje“ čak do 100.000 dolara. Ovo je terenac i supersportista u jednom pakovanju.

Jeep Wrangler

Cena: 29.440 dolara. Još jedan Jeep koji bi mogao da se nađe u kolekcijama budućnosti. Ujedno, najjeftiniji je model na listi, mada mu je cena rasla poslednjih godina. Ovde je reč o redizajnu za 2018. godinu u „JL“ izdanju. Mada je reč o potpuno revidiranom modelu, zadržan je čuveni „military“ izgled. Kao i ranije, dolazi u verziji s dvoje vrata i „Ultimate“ varijanti s četvoro vrata. Ko želi još više od terenskih sposobnosti, tu je Rubicon izdanje. S obzirom da je reč o masovnom prozvodu, za očekivati je da primerci sa početnim VIN brojevima i u raritetnim kombinacijama opreme budu cenjeni oldtajmeri. Inače, Wrangler je poznat po tome što zadržava visoku cenu kao polovnjak.

Kia Stinger GT

Cena: 39.250 dolara. Ovde imamo posla sa svojevrsnim automobilskim oksimoronom – „kolekcionarska Kia“. Reč je o sportskom sedanu koji je izazvao dosta diskusija u svetu zaljubljenika u automobile. Stinger GT poseduje pogon na sve točkove, 370 ks iz twin-turbo V6 motora, kao i brojna druga moderna rešenja, koje ga čine dovoljno prestižnim da se nađe u premijum klasi, ali i jeftinijim u odnosu na konkurenciju. Ne bi čudilo da u sveopštoj „SUV najezdi“ bude „poslednji Mohikanac“ korejske marke u ovom segmentu.

Lexus LC 500

Cena: 92.995. Za neke „predizajniran“ kako spolja tako i iznutra (mada njegov fantastičan enterijer zaslužen uvršćen među najbolje na svetu), novi Lexus LC 500 isporučuje performanse koje nadmašuju ono što bi se očekivalo od luksuznog „grand turera“. Koristi usluge 5,0-litarskog V8 motora sa 477 ks (351 kW), desetostepenog automatskog menjača i pogona na zadnje točkove. Autentičnost pogona ga na duge staze stavlja ispred nemačke konkurencije, koja se u poslednje vreme „konfekcionalizovala“. Tu je takođe i 500h hibrid sa 3,5-litarskim V6 motorom i dva električna motor/generatora.

Porsche 718 Cayman/718 Boxster GTS

Cena: 80.850/82.950 dolara. Kupovina Porschea je uvek dobra investicija. Doduše, možda ne u slučaju Macana, Cayennea ili Panamere, ali kada su u pitanju autentični modeli marke iz Cufenhauzena, onda svakako to jeste slučaj. Cayman kupe i roudster Boxster su modeli sa središnje pozicioniranim motorom i sigurno će biti poželjni u očima kolekcionara. Nisu jeftini, ali su i dalje priuštiviji od osnovne verzije 911-ice, a u najmanju ruku su jednako zabavni za vožnju.

Subaru WRX STI Type RA

Cena: 49.855 dolara. Prefinjenost nije jača strana ovog japanskog „hot heča“, čak ni u osnovnoj verziji. Međutim, novajlija za 2018. godinu u vrhunskom WRX STI Type RA izdanju je zaista nešto posebno. Krasi ga ogromno zadnje krilo i veliki ventilacioni otvor na haubi. Ispod haube počiva turbo bokser sa 300 ks, a manuelni menjač je jedina opcija u ponudi (Bravo za Subaru!). Nije jeftin, ali ga limitirana serija od 500 primeraka čini prilično ekskluzivnim.

 

 

 

 

 

 

(1191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments